Născut din grijă, pasiune și pricepere, vinul spumant “Silvania” face parte din elita rarelor vinuri spumante românești. Gustul său echilibrat și fin este obținut prin metoda tradițională “Champenoise” (refermentarea naturală a vinului în propria butelie timp de până la trei ani), proces folosit exclusiv în producerea celor mai rare, fine și scumpe vinuri spumante din lume.
Născut din grijă, pasiune și pricepere, vinul spumant “Silvania” face parte din elita rarelor vinuri spumante românești. Gustul său echilibrat și fin este obținut prin metoda tradițională “Champenoise” (refermentarea naturală a vinului în propria butelie timp de până la trei ani), proces folosit exclusiv în producerea celor mai rare, fine și scumpe vinuri spumante din lume.
Născut din grijă, pasiune și pricepere, vinul spumant “Silvania” face parte din elita rarelor vinuri spumante românești. Gustul său echilibrat și fin este obținut prin metoda tradițională “Champenoise” (refermentarea naturală a vinului în propria butelie timp de până la trei ani), proces folosit exclusiv în producerea celor mai rare, fine și scumpe vinuri spumante din lume.
Vinurile Cielo e Terra sunt realizate de o echipa profesionista, formata din agronomi si oenologi cu experienta interrnationala in domeniul viticol. In plus, acestia au studiat foarte mult zona podgoriilor de vita de vie Cielo e Terra, situate pe dealurile Berici, in regiunea Veneto, Italia.
Un vin alb, organic, intr-o frumoasa culoare de galben auriu, 3 Passo Bianco dezvaluie mai intai note olfactive de fructe tropicale. Pe palat, isi pastreaza prospetimea conturata de aromele fructate, ceea ce ii ofera si mai multa eleganta si delicatete.
Degustati acest vin la 8-10 grade Celsius, alaturi de branzeturi maturate sau feluri principale, cu legume sau carne alba.
Deja la inceputul secolului XIX, expertii din Franta si Germania au constatat ca Cramposia este un soi potrivit pentru a fi vinificat ca spumant. Produs din struguri de Cramposie, vinificat conform metodei traditionale „champenoise”: dupa prima fermentare avinului de baza, s-a facut a doua fermentare in sticle, vinul maturand doi ani de zile pe drojdie in sticle. Urma remuajul manual timp de 2 saptamani, urmat de degorjare si dozare, dar fara adaos de zahar, folosind pentru dozaj numai acelasi vin spumant.
Din aciditatea lui ridicata, impreuna cu mineralitatea fina si fructuozitatea proaspata si crocanta rezulta un vin spumant care trezeste toate simturile, de o usurinta si finete seducatoare, reflectand geniul locului unde s-a nascut si al oamenilor care l-au creat.
Crama Bauer continuă să uimească cu fiecare expresie creată, sfidând normele convenționale pentru a realiza vinuri cu caratere unice. Este și cazul lui Bauer S.V.S., realizat din soiul de struguri Sauvignonasse. Pentru această licoare s-au folosit struguri atent selecționați și recoltați manual dintr-o parcelă cu viță de vie cu o vârstă peste 40 de ani, ce concentrează în seva sa caracteristicile unice ale terroir-ului. Iar Bauer S.V.S. este cu atât mai special cu cât parcela respectivă oferă o producție redusă. Strugurii sunt presați, apoi licoarea obținută este trasă în butoaie de stejar unde are loc fermentația fără adaos de drojdii. Licoarea rămâne în butoaiele de stejar timp de 14 luni, dar depunerile sunt amestecate din când în când, prin procesul numit battonage, pentru a rotunji expresivitatea vinului. Rezultatul este un vin extrem de corpolent, cu un caracter cremos ce dezvăluie note condimentate și de pământ. Aciditatea rotunjită a acestui vin alb sec pune foarte bine în evidență gustul preparatelor pe bază de fructe de mare sau carne albă de pui.
Miros: Notele sunt corpolente și calde, dezvăluind condimente fierbinți și tonuri subtile de portocală
Gust: Aroma este elegantă, cu tușe cremoase de tanin și o aciditate corpolentă, toate subliniate de accente subtile de stejar
Crama Bauer, deși o cramă modernă, folosește metode tradiționale de extragere a mustului din struguri pentru a conserva toate aromele terroir-ului. Este și cazul vinului spumant alb Bauer J.O.H.A.N.N.A. Extra Brut. Realizat integral din soiul de struguri Fetească Regală, vinul spumant conține struguri dintr-o viță de vie veche de peste 40 de ani, ceea ce înseamnă că a concentrat în fructele sale toate caracteristicile unice ale zonei Drăgășani. Boabele de struguri sunt culese manual, apoi presate cu tot cu ciorchine pentru a extrage toată aroma pură într-un must declarație pentru terroir-ul ce-l reprezintă. Mustul este ținut timp de 2 zile în butoaie de inox, pentru ca apoi să i se adauge drojdii pline pentru complexitate și profunzime și să fie mutat în butoaie de stejar. Al doilea proces de fermentație are loc în sticlă, expresia fiind păstrată în cramă în condiții optime pentru învechire. Rezultatul este excepțional, un vin spumant cu o mineralitate fină, care aprinde toate simțurile.
Bauer J.O.H.A.N.N.A. Extra Brut este un vin spumant într-o colecție limitată, de doar 1500 de sticle.
Miros: Notele dezvăluie flori sălbatice de câmp și tonuri subtile de trandafir
Gust: Arome predominant fructate, cu o aciditate perfect echilibrată
Spumantele Vintage sunt realizate doar in ani exceptionali, folosind cele mai bune vinuri de baza ale recoltei respective. Maturarea pe drojdie dureaza minimum 3 ani, uneori chiar mai mult, pentru a oferii compexitate, eleganta, senzatii gustative aparte. Astfel, fiecare spumant vintage este si va fi o creatie inimitabila, cu o selectie unica de vinuri in asamblaj si cu o expresie aromatica specifica.
In centrul povestii Carassia se afla regiunea, terroirul si determinarea de a crea ceva de clasa mondiala. Carassia 773 este un omagiu adus locului de origine. An de an, vinurile Carastelec dovedesc ca locul de origine – terroir-ul “efervescent” – este chintesential in realizarea spumantelor de calitate.
Vinificare:
Vinurile spumante sunt produse exclusiv cu metoda traditionala. Intreg procesul de vinificare, incepand cu prima si a doua fermentare, trecand prin degorjare, pana la imbuteliere si etichetare, sunt efectuate in propria crama cu cele mai moderne echipamente.
Carassia 773 Vintage Brut 2018 este un asamblaj din cele doua soiuri spumante traditionale:
Chardonnay – 80%
Pinot Noir – 20%
Cu 10% Chardonnay maturat in stejar si 10% chardonnay fermentat malolactic, apoi maturat timp de trei ani in sticla.
Recolta 2018.
Maturat pe drojdii pentru minimum 3 ani.
Dosage: 11 gr.
Aciditate: 7 gr.
Vintage 2018
A fost cel mai frumos an la podgoriile Carastelec de cand a intrat pe rod via. 2018 a oferit o recolta senzationala din toate punctele de vedere. Un an cu o vara blanda, calduroasa, si o toamna timpurie, care a oferit pinot noir si de asemenea chardonnay cu cararteristici excelente pentru spumante.
Medalii/ Recunoastere:
SILVER – Champagne and Sparkling Wine World Championship 2022.
Note de degustare: Soiul din care izvora nectarul zeilor antichității, Tămâioasa Românească a găsit la Cotnari terroirul în care atinge perfecțiunea. Aici, în vechea podgorie domnească, acest strugure dă un vin extractiv, cu o adevărată explozie de arome de struguri bine pârguiți, de busuioc uscat, de fagure de miere. Gustul urmează aceeași bogăție de expresii, cu note de pere busuioace, de miere de salcâm, de ananas și de pepene galben, cu o tușă discretă de grapefruit pe final, urmată de un postgust mediu. Sergiu Nedelea – sommelier
Recomandari culinare: este un bun însoţitor pentru preparatele din pește, pui, fructe de mare, brânzeturile alese, pastele cu sos alb sau poate constitui un aperitiv revigorant.
Vechi soi românesc, tradițional în podgoria Cotnari, Francusa Albă era sursa vinurilor domnești, fine și pline de eleganță. Are parfum floral însoțit şi gust fructat, cu nuanţe citrice la final.