PASSAROWITZ 1718 este un vin ce sugereaza, în acelasi timp, spiritul german (o anumita claritate, asprime, forta, rigoare), dar si pe cel oltenesc (un prim atac gustativ intens, proaspat, cu o evolutie catifelata si o structura fina, ce mascheaza duritatea si astringenta de pe final a vinului).
Este un vin echilibrat, puternic, cu o culoare extraordinara, în care aroma de lemn se integreaza foarte bine cu aroma strugurilor din cele cinci soiuri. Astfel putem simti foarte bine cirese negre supracoapte, coacaze negre, afine, visine dar si aroma de ciocolata neagra, boabe de cacao si vanilie tipice lemnului în care au fost maturate vinurile. La gust vinul e corpolent, robust, extractiv, cu o aciditate ce îl face usor vioi, cu promisiuni excelente pentru viitorul vinului învechit în sticla si o catifelare învaluitoare pe final.
Pentru cupaj s-au folosit toate cele cinci soiuri importante de vinuri rosii de la Crama Oprisor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir, Dornfelder, fiecare dintre ele având un aport considerabil în acest cupaj. Am ales aceasta solutie de cupajare deoarece am dorit ca, pe lânga soiurile rosii traditionale zonei Mehedinti (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir), sa introducem si un “strain” nobil (soiul Dornfelder), care sa imprime finete si aroma condimentata vinului.”
Academia Rară Neagră este actul de identitate al orgoliosului soi autohton cu același nume. Crearea acestui vin a presupus simbioza câtorva elemente cheie: terroir-ul divers, vița-de-vie ce transmite perfect muzica solului, un an al roadei absolut inedit și, nu în ultimul rând, pasiunea și curajul vinificatorului. Fermentarea în amforă de lut și scurta odihnă în butoi de stejar ne-au permis să obținem un vin pur, ce a evoluat fără implicarea altor factori. Un vin produs din cei mai buni struguri din Moldova, curățați, răciți și lăsați să-și urmeze calea spre fermentare în mod firesc, pe care natura l-a pictat într-un rubiniu intens cu reflexe violet și l-a parfumat cu arome de vișine și prune. Îndepărtându-se de tendințele pieței, acest vin roșu sec cu taninuri catifelate este posesorul unui gust ce nu poate fi confundat cu nici un alt vin de până acum. Academia Rară Neagră poartă cu mândrie în ADN-ul său caracterul puternic al poporului moldav.
Cantitatea de sticle îmbuteliate pentru Academia Rară Neagră 2019 este una foarte limitată – de 4632 de sticle. Acest număr, la rândul său, nu este unul întâmplător, ci își are rădăcinile în localizarea propriu-zisă a terroir-ului Purcari pe harta lumii, fiind locul unde soiul de struguri Rară Neagră este crescut cu dedicare și grijă.
Crearea Academiei Fetească Neagră a presupus simbioza câtorva elemente cheie: terroir-ul divers, vița-de-vie ce transmite perfect muzica solului, un an al roadei absolut inedit și, nu în ultimul rând, pasiunea și curajul vinificatorului. Fermentarea în amforă de lut și scurta odihnă în butoi de stejar ne-au permis să obținem un vin pur, ce a evoluat fără implicarea altor factori. Un vin produs din cei mai buni struguri din Moldova, curățați, răciți și lăsați să-și urmeze calea spre fermentare în mod firesc, pe care natura l-a pictat într-un rubiniu intens și l-a parfumat cu mireasma vișinelor coapte, a fructelor roșii suculente, dar și cu aroma discretă a murelor, afinelor și coacăzelor. Îndepărtându-se de tendințele pieței, acest vin roșu sec, cu aciditate medie și taninuri catifelate, are un gust aromat exuberant. Academia
Fetească Neagră poartă cu mândrie în ADN-ul său caracterul puternic al poporului moldav.
În total, au fost produse și îmbuteliate 6123 de sticle de Academia Fetească Neagră 2019. Acest număr simbolizează armonia absolută – 6 simbolizează ziua în care a fost creat omul, 1 – ziua în care a fost creată lumina, 2 – ziua în care a fost creat Raiul iar 3 -ziua în care a fost creat pământul. 6 este o cifră perfectă din punct de vedere matematic, fiind suma 1+2+3
“Acest vin este facut din struguri nascuti dintr-un sol care creste viata. Langa care au venit un pic de soare, un pic de ploaie, un pic de vant, de ceata, de caldura si de nori. Si multa munca din mainile oamenilor care se intalnesc cu via in fiecare zi.
Iar alaturi de ele, am imbuteliat in aceasta sticla timp, atentie si pasiune. Pasiune pe care am cultivat-o si crescut-o atat in Romania, cat si in Africa de Sud, prin cele peste 40 de campanii de vinificatie pe care le-am avut de-a lungul timpului.Si pe care vreau sa o dau mai departe in fiecare pahar gustat.” Razvan Macici
Note de degustare: O Feteasca Neagra tipic romaneasca vinificata cu maiestrie din struguri autohtoni, culesi manual in zona Dealu Mare, sortati si desciorchinati fara zdrobire si macerati printr-un sistem dublu de “pigeage” manual. Fermentatia malolactica are loc in butoaie de 300 litri, iar maturarea are loc in cinci butoaie noi din lemn romanesc timp de 2 ani si 6 luni. Vinul este imbuteliat fara filtrare si a fost pastrat inca 4 luni in sticla inainte de a iesi pe piata. Are potential mare de invechire, de 10-15 ani.
Nas: Buchet elegant si intens in arome fructate puternice si robuste, note de vilete, senzatii elegante de trufe si condimente uscate.
Gust: Gustul este fin si matasos, cu structura atletica datorita taninurilor energice si foarte bine slefuite, ce reusesc sa transmita in acelasi timp suculenta, forta si finete. Prezinta note de prune afumate si senzatii de ciocolata, culminand cu un postgust lung si amplu,in care se resimt tente de ciocolata amara si cirese negre, pe un fundal de cuisoare si scortisoara.
Asociere culinară: Este ideal alaturi de carne de vita, miel, vanat si mancaruri traditionale.
Temperatură de servire: 12-15 grade Celsius
Soi: Feteasca Neagra
Tip: rosu / sec / nefiltrat
Alcool: 14,5%
Cantitate: 750 ml
Acest vin este vinificat de Razvan Macici, produs la Crama Mierla Alba si imbuteliat la Crama Rasova.
Petit Matei, la fel ca și bine-cunoscutul Prince Matei, este produsul terroir-ului excepțional din dealurile Zorilor și Teganeanu. Seducător încă din primii ani, este un vin suplu și rotund, cu fructe proaspete, intense și suculente.
Senzațional chiar și din primele clipe după deschidere, puteți să-l aerați într-un decantor timp de 20-30 minute pentru a vă bucura de o experiență superioară.
Aprecierea noastra pentru proiectele umanitare si activitatile caritative ale Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania ne-a inspirat in 2011 sa-i dedicam o editie limitata din crama Stirbey: „Merlot Rezerva – Ordinul de Malta”.
Produs din cei mai buni struguri de Merlot din via Stirbey, culesi si selectionati manual, vinificat cu grija, reducand interventiile tehnice la minim, pastrand caracterul strugurilor din vie, tipic pentru acest soi si pentru terroir-ul din Dragasani. Dupa fermentarea cu drojdii naturale si maceratia pe bostina timp de 6 saptamani, vinul a fost tras in baricuri de stejar romanesc – din care o treime baricuri noi – , invechit pe o perioada de 2 ani si imbuteliat fara filtrare fina.
Rezultatul este un vin elegant si bine echilibrat, cu un buchet de mure si prune coapte, de tonuri de piele, scortisoara si boabe de cafea. Textura de taninuri fine, arome de piper negru si ciocolata amara dau vinului un corp persistent, adanc si lung, dar nu gras: un echilibru perfect intre textura, aciditate si arome. Vinul are un potential ridicat de invechire de minim 8-10 ani. Se recomanda carafare timp de minim o ora.
Cumparand acest vin, sprijiniti proiectele Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania cu o donatie de 10 RON pe sticla.
Soi: Primitivo (Zinfandel) – struguri culeși și selecționați manual
Culoare: roșu-rubiniu intens
Tip: rosu / sec
Miros: elegant și complex, cu parfum vanilat, picant, pe note de prune, fructe de pădure, cireșe coapte, cicocolată neagră
Gust: se distinge prin eleganța rafinată; rotund, cald și deosebit de catifelat, cu o mare bogăție și varietate de arome dominate de prune, gem de fructe de pădure, lichior de cireșe și stejar; textura excelentă se identifică cu terroir-ul; final lung și elegant, în care se păstrează întreaga prospețime a vinului
Lilium Est este cel mai uluitor și intrigant dintre vinurile produse de Tenuta Sant’Antonio, datorită profunzimii parfumului și aromelor sale unice. Este, fără îndoială, un vin de meditație care se bea pe îndelete, pentru a-i putea explora întreaga bogăție.
96+ Puncte Parker: ”Waw, țineți-vă bine! Lilium Est 2008 este conștient de calitatea lui. Își afirmă autoritatea prin arome concentrate și robuste de fructe negre (prune și mure uscate), condimente, gudron, lemn de cedru și fum. Frumusețea vinului vine din intensitatea și din vârsta lui, căci notele terțiare subtile îi completează complexitatea și profunzimea. Struguri lăsați să se stafidească timp de 90 de zile. Această perioadă mai scurtă de deshidratare îi conferă o prospețime mai mare, permițând aromelor evoluate să se facă simțite acum, la mai mult de 10 ani de la recoltare. Vinul este maturat trei ani în butoaie noi de stejar franțuzesc. După Dal Forno, acesta este unul dintre cele mai mari vinuri ale apelațiunii. Au fost făcute numai 5000 de sticle.”
94 Puncte James Suckling: ”Un vin frumos, cu tanini ușor polisați și caracter de alune, ciocolată și fructe de pădure uscate. Are corp mediu spre plin și este un vin foarte bun, cu sfârșit rafinat. De o reală finețe. E fantastic să găsești o Riserva ca aceasta.”
Miros: buchetul se deschide cu note balsamice, aproape ca de iod, datorate tăriei alcoolice impresionante; apoi, ele fac loc aromelor caracteristice de cireșe coapte, prune, fructe de pădure mici, precum și celor picante, de anason, scorțișoară, cardamom, piper negru, vanilie și ghimbir
Gust: sec, cald și catifelat, cu aciditate notabilă, frumoase arome terțiare de cacao, migdale și tutun echilibru minunat și tanini rotunzi; sfârșit foarte persistent
Recomandări gastronomice: carne roșie la grătar cu cărbuni, friptură de vită, fripturi cu sosuri foarte aromate, vânat, brânzeturi tari și maturate. Și, de ce nu, consumat ca atare, alături de prieteni buni.
Perioada optimă de consum: 2019 – 2040
Tip: rosu / sec
Alcool: 16%
Cantitate: 750 ml
Ambalaj: cutie de lemn personalizata
Temperatura de servire: 16-18°C
Producător: Tenuta Sant’ Antonio – Valpolicella, Veneto
Negroamaro al cramei ”La Pruina” are o culoare roșu rubiniu cu reflexe violete. Buchetul de arome este exprimat cu note intense de fructe și condiment, printre care se remarcă coacăze negre și fructe de pădure, lemn dulce și tutun. Inghititura este plina si catifelata, cu un final savuros si persistent.
Însoțitor ideal al primelor feluri elaborate, însoțește excelent carnea la grătar și brânzeturile cu maturare medie.
Acest vin este un asamblaj foarte curajos a două vinuri cu caractere diferite, dar care se completează reciproc. Intens colorat, cu arome de fructe dulci și uscate specifice soiului Feteasca Neagră de pe plantațiile pietroase din Păuliș completat cu aromele condimentate a Cabernet Francului și aromele de vanilie și condimente dulci de la maturarea vinului timp de doi ani în butoaie tip barrique de 225 litri. Un vin armonios, corpolent, cu potențial de învechire. Cupajarea are loc cu cca 2-3 luni înainte de îmbuteliere după o prealabilă maturare la butoi.
Varianta Limited Edition a “regelui vinurilor de Purcari”, aşa cum este denumit sortimentul Negru de Purcari de producători, captivează pur şi simplu cu eleganţa şi nobleţea sa. În compoziţia vinului intră doar cei mai buni struguri Cabernet Sauvignon 55%, Saperavi 40% şi Rara Neagră 5%, ale căror arome se completează reciproc excelent pentru a da naştere unei palete aromatice absolut splendide, perfect structurată şi echilibrată.
Strugurii sunt selecţionaţi şi recoltaţi manual, urmând apoi vinificarea prin metoda tradiţională.
Sortimentul este maturat în barrique franțuzesc din lemn de stejar timp de 18 luni, timp suficient pentru a-şi definitiva pe deplin personalitatea hipnotizantă.
Pentru a savura din plin buchetul vinului, se recomandă servirea la o temperatură de 18-20°С, decantat cu 30 de minute înainte de servire.
Negru de Purcari Limited Edition se potriveşte foarte bine alături de preparate sofisticate pe bază de carne de vânat (cerb, fazan) sau brânzeturi cu mucegai.
Notele degustării:
Miros: Buchet intens, complex, unde se remarcă note bogate de prune bine coapte, smochine, fructe de pădure, cuişoare, lemn dulce şi şofran.
Gust: Un mariaj captivant de arome de smochine, prune şi fructe de pădure proaspăt culese, învăluite în accente condimentate.
Culoare: Roşu cărămiziu.
Alcool: 14 %
Tip: rosu / sec
Cupaj: Cabernet Sauvignon 55%, Saperavi 40% şi Rara Neagră 5%,