Originea soiului este discutabilă, unii consideră că are originea in Albania, alţii că ar fi de origine maghiară.Podgoria Miniş a intrat in istorie, datorita acestui soi, deoarece în anii 1750, fiind vinul roşu preferat la curtea Habsburgică. Are o culoare intensă rubinie, un soi care ne încantă cu mirosul lui de flori de câmp şi cu baza condimentată.
Un vin deosebit, ce nu poate fi comparat cu alte soiuri, ce dezvaluie o lume interesantă, fructuoasă, iar datorită conţinutului foarte ridicat de zinc este considerat un afrodiziac natural.Este un soi care răspunde pozitiv la limitarea producţiei pe hectar prin calităţi deosebite ale vinului obţinut.
În aceste condiţii în podgoria Miniş se obţin vinuri cu o tărie alcoolică de peste 13 grade şi cu o aciditate totală de 5,8- 6,5 g/l.Se consumă la 16 -18ºC alături de preparate din carne de curcan, de vită sau de porc.
Un vin plin şi catifelat, cu tanini denşi şi bine structuraţi, cu arome de fructe de pădure (cireşe sălbatice şi mure), ciocolată amăruie, esenţă de lemn dulce şi vanilie.
Asocieri culinare : Este însoţitorul perfect pentru cele mai selecte preparate din carne roşie şi vânat.
Un vin cu o culoare roşu-purpuriu şi arome puternice de prune confiate şi cireşe negre complimentate de condimente dulci şi ciocolată amăruie. Sec, cu o structură amplă şi tanini maturi ce dau o senzație cremoasă si savuroasă. Vinul a fost maturat în butoaie mari si mici de stejar pentru o perioadă de opt luni (50% budane de 5000 de litri şi 50% in baricuri de 225 litri).
ASOCIERE CULINARA
Carne rosie cu sosuri condimentate, vanat.