Pentru noi, cei care astazi ne bucuram cand degustam aceasta sticla de vin, poate nu conteaza cine este autorul, cine munceste via, cui a apartinut acel pamant.
In semn de respect am hotarat ca fiecare vin sa poarte numele si chipul persoanei de la care noi am achizitionat acel pamant.
Cabernet Sauvignon (50%) şi Merlot (30%) sunt soiuri de struguri prezente de mult timp în România care s-au adaptat foarte bine zonei Drăgăşani, dând naştere unor vinuri deosebite. Negru de Drăgăşani (20%) este un soi unic şi interesant ce îşi are originile în solul din Drăgăşani, unde şi-a dezvoltat caracteristicile unice.
50% din acest cupaj este maturat timp de 16 luni în butoaie frantuzesti noi din stejar.
Culoarea acestui cupaj este rubiniu inchis profund. Acest vin are un buchet puternic de coacăze negre proaspete şi violete cu o uşoară notă de ciocolată. Gustul său generos şi intens fructat este îmbrăcat într-o subtilă notă de cafea proaspăt prăjită. Taninii mătăsoşi şi copţi asigură vinului un potenţial bun de învechire.
A se servi la 18°C, alături de carne de vită la grătar.
DOC – CMD Dragasani
Cupaj: Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Dragasani
Negru de Drăgășani, un soi unic de struguri, își are originile în zona Drăgășani, unde a putut să-și pună cel mai bine în valoare caracteristicile. Negru de Drăgășani este rezultatul unei încrucișări între Negru Vârtos și un soi încă disputat, posibil Saperavi sau Băbească Neagră.
Cel mai recent vin creat de Crama AVINCIS are o culoare violet închis, cu un buchet intens de violete, arome de cireșe negre și afine, cu nuanțe condimentate. Gustul său este catifelat, cu arome intense de cireșe și o ușoară nuanță de piper proaspăt.
A se servi la 17°C, alături de carne înăbușită în sos de vin.
Cabernet Sauvignon este un soi prezent de mult timp pe teritoriul românesc care a îmbrățișat cu grație și eleganță pământul din Drăgășani, luând tot ceea ce este mai bun din sol.
40% din acest vin este învechit în baricuri (noi în proporție de 90%) timp de 14 luni; restul vinului este păstrat în cisterne de inox.
Culoarea acestui cabernet este rubiniu închis profund. Acest vin are un buchet predominant de coacăze negre proaspete cu o notă de stejar. Gustul său profund de fructe proaspete este combinat cu o ușoară notă de vanilie.
A se servi la o temperatură de 18°C alături de friptură de miel și legume.
Acest Rosé este un amestec de Merlot si Cabernet Sauvignon. Soiul Merlot îi aduce ușoare note fructate, iar soiul Cabernet Sauvignon dă structură vinului.
Culoarea acestui vin este roz – somon deschis.
Buchetul dezvăluie arome de căpșune sălbatice și petale de trandafir.
Gustul său este apetisant, cu arome de cireșe proaspete și final înțepător.
Acest vin trebuie degustat tânăr și proaspăt!
A se degusta bine răcit la 7°C alături de salate proaspete de sezon, avocado, cocktail de creveți, legume la wok sau preparate la grătar.
Acest Sauvignon Blanc provine din clona de calitate superioară din Europa de Vest. Calitățile acestui soi sunt bine cunoscute în toată lumea iar noi credem în potențialul său de a crea un vin bun în zona Drăgășani.
20% din acest vin este fermentat și maturat timp de 6 luni în butoaie de stejar. Restul vinului este fermentat în cisterne de inox cu temperatură controlată.
Culoarea este galben deschis cu reflexii verzui. Acest vin prezintă arome de grapefruit și iarbă proaspătă alături de fructe exotice. Gustul său este puternic cu aciditate înțepătoare și note citrice.
Are un potențial bun de învechire.
A se degusta rece la aproximativ 8 °C. Vă sfătuim să serviți acest vin cu legume la grătar și pui în sosuri cremoase.
În Drăgăşani, încă se povesteşte că un prinţ îşi vizita în timpul nopţii aleasa inimii, dar o părăsea înainte ca soarele să răsară peste dealurile pline de viţă de vie. Până când, într-o dimineaţă, prinţul nu a mai auzit cântatul cocoşilor şi razele soarelui l-au transformat în picături de rouă. Aşa s-a născut legenda Domnului de Rouă.
Este un vin de culoare roz-somon luminos. Buchetul său dezvăluie arome de căpșune și cireșe proaspete, cu aciditate înţepătoare şi arome delicate.
Galben pai intens si stralucitor, evidentiat de subtila perlare generata de dioxidul de carbon. Vinul se deschide cu note intense ce amintesc de flori de vara si fructe zemoase de para si accente tropicale. In gust este echilibrat si excelent structurat, Chardonnay-ul dominand placut cu tipicitatea sa impunatoare. Prelung si placut, cu aciditate vibranta si zemoasa.
Servire: 7 – 10 grade Celsius, alaturi de fructe de mare, peste oceanic sau de apa dulce, salate de vara, branzeturi proaspete sau bucatarie orientala.
Observatie: Imbuteliat sub perna de dioxid de carbon. Prezenta unui perlaj fin nu reprezinta un defect.
Un roze strălucitor și elegant ce amintește de culoarea zmeurei timpurii. Olfactul este aromat și aici este meritul Busuioacei. Regăsim trandafir, prune și fructe de litchi. Gustativ se evidențiază prin note de cireșe, dulceață de trandafir și condimente dulci. Aciditatea plăcută întregește un final lung și armonios, susținut și de perlajul fin.
Servire: 7 – 10 grade Celsius, alaturi de fructe de mare, paella, peste oceanic sau de apa dulce, bucatarie orientala.
Observatie: Imbuteliat sub perna de dioxid de carbon. Prezenta unui perlaj fin nu reprezinta un defect.
Corpolent, consistent și parfumat, Sur Mer roșu 2020 pariază pe un stil fructat, exploziv și cald, livrând o avalanșa fructată de vișine amărui și de coacaze negre, încadrată de senzații de ciocolată amăruie, grafit, cutie de lemn, frunze de tabac și condimente dulci. Gustul refectă întocmai componenta pe soiuri, având “carne”, consistentă și suculentă de la Merlot, condiment și mineralitate de la Syrah și tente vegetal-fructate de la Cabernet. Este proaspat și bogat, cu un bun echilibru între taninurile prezente, bine definite și “arțăgoase”, și aciditatea de fructe de pădure.
Finalul lung și intens se exprimă în tente puternice de vișine amărui, ciocolată neagră, mocha și piper zdrobit.
Cand este vorba de Busuioaca de Averesti, nu exista limite! O iubim, o respectam si v-o daruim in toate expresiile ei: acum, pentru prima data, Busuioaca vinificata in ALB!
Premii: Medalie de Aur Vinalies 2023
Recoltare si Vinificatie:
Recoltarea s-a facut manual, de pe parcele atent selectionate, in primele ore ale diminetii pentru a beneficia de o temperatura scazuta. Pentru obtinerea Busuioacei vinificate in alb tot procesul de vinificatie s-a realizat la temperaturi scazute. Strugurii proaspat culesi au fost acoperiti cu gheata carbonica pentru a le scadea temperatura si ulteriori au fost lasati 12 ore la rece (0 -1⁰C). Strugurii s-au presat intregi pentru un timp foarte scurt.
Note degustare:
Caracterul aparte al acestui vin este unic, incomparabil. Aromele sale de fructe exotice (fructul pasiunii, papaya, pepene galben) sunt invaluite in busuioc verde. Gustativ, busuiocul verde predomina in acest vin care te cucereste prin fermitatea corpului sustinut de o aciditate placuta ceea ce il ajuta sa aiba si un post gust prelung.