FreeZante este primul vin Caii de la Letea in varianta “petiant”, un rose care contureaza spiritul de vita libera caracteristic podgoriei de la Sarica Niculitel.
Proaspat, extravagant si expresiv, FreeZante este realizat din struguri Babeasca Neagra, aducand in prim plan arome fructate, de grapefruit, prune uscate, coacaze rosii si visine amarui.
Va recomandam degustarea acestui vin la 10 grade Celsius, alaturi de salate de vara, aperitive, peste, fructe de mare si branzeturi.
Summer Breeze este un vin rose obtinut din Feteasca Neagra, Pinot Noir si Syrah, cu arome de fructe rosii de padure, completate cu note de petale de trandafir si de dulceturi. Cu o buna aciditate, are gust plin, marcat de alcoolul bine integrat si urmat de un post gust lung.
Va recomandam sa degustati acest vin la 10-12 grade Celsius, alaturi de preparate din peste, fructe de mare, bruschete, piept de rata sau branzeturi.
Un roze facut din struguri albi Pinot Gris, elegant si discret, cu aciditate bine definita si arome racoritoare de capsuni, cirese amare si trandafiri insotite de note de merisoare uscate in finalul proaspat.
asociere culinara | Se potriveste cu salate, mancaruri usoare pe baza de legume si carne fripta, sosuri slabe, mancare asiatica dar si paste usoare, fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, midii, melci, calamari, sepii, caracatite), peste alb la gratar, branzeturi usoare.
Se remarca prin culoarea intensă și arome persistente de fructe roșii confiate, înglobate în ciocolată neagră. Feteasca Neagră a Cramei Oprișor se prezintă printr-un prim accent elegant. Senzaţia continuă cu gustul prelung, învăluitor, ușor agresiv al taninurilor puternice, dar bine coapte și perfect rotunjite în lunga perioadă de maturare din butoaiele de stejar.Este în același timp un vin puternic, dar și voluptos, generos prin energia sa, însă bine structurat și echilibrat . A fost conceput atât pentru a ne desfăta în prezent, dar şi cu potential de învechire, pentru cei răbdători, de peste 10, 20 de ani. Este parte a mesajului de autenticitate pe care Oprişorul il transmite în lume.
Servire: Perfect fie pentru o seară gastronomică amplă și sofisticată, ori pentru un moment personal de reflecție.
IG Dealurile Olteniei
Soi: 100% Feteasca Neagra
Tip: rosu / sec
Maturare: Vinul s-a transferat in buoaie din stejar frantuzesc de 225L si 5000 L pentru maturarea, microoxigenare si autoliza, pentru o perioada de 24 luni
De la primul contact, pâna la ultima “vibrație” a postgustului, vinul arată consistență și o personalitate aparte, ce se bazează pe “culoare” și pe intensitate aromatică. Combină elegant notele exotice de pepene galben, mandarine și grapefruit, cu tonuri prezente de caise și mere verzi și senzații tonice de ierburi aromatice și migdale.
Gustul este caracterizat de o aciditate suculentă și foarte energică și de o mineralitate sărată, elemente ce sunt echilibrate de o componenta fructat-citrică.
Postgustul este proaspăt și crocant, cu impresii savuroase de mere verzi și coajă de lămâie, completate de tente de condimente și ierburi aromate.
Roze este o stare de spirit, iar Sur Mer este probabil unul dintre cele mai bune exemple în această direcție. Are toate atuurile pentru a oferi o experiență “estivală” memorabilă: o culoare roze delicată și strălucitoare, de foaie de ceapă, arome pronunțate, joviale, expansive și un gust elegant, suculent și bine echilibrat. Completează tonurile de căpșune coapte cu impresii dulci și exotice de portocale și mere roșii. Gustul proaspăt pleacă cu niște senzații coapte și dulci, pe care le echilibrează perfect cu ajutorul acidității precise și mineralității sărate. Postgustul proaspăt vibrează într-un ritm fructat, cu o componentă tonică revigorantă
Tortuga, un vin al carui nume face referire la testoasa de uscat, un animal reprezentativ al pamântului dobrogean. Legenda spune ca daca întâlnesti o astfel de testoasa, e semn de belsug. Poate acest lucru explica gustul bogat si intens al acestui vin, gust ce recomandam a fi servit alaturi de o sesiune de gânduri libere.
Este robust şi intens, cu o complexitate aromatică impresionantă. Îşi etalează aromele sobru şi elegant, amestecând tentele fructate şi opulente de prune afumate şi gemuri de fructe de pădure, cu impresii de ciocolată amăruie, de frunze de tutun, de espresso şi piper zdrobit. Notele conferite de maturarea în butoaie de stejar îi conferă o energie aparte, contribuind la structura sa aromatico-gustativa. Gustul este rotund şi bogat, cu taninuri bine şlefuite şi o aciditate de vişine amărui, suculentă şi dinamică. În postgustul amplu şi lung, îşi arată adevărata forţă prin impresii condimentate de piper alb, ce accentuează şi mai mult tonurile de fruct copt. Partenerii de cupaj au fost maturati 18 luni in baricuri de stejar romanesc si frantuzesc, înainte de realizarea cupajului final şi îmbuteliere.
Nereverenţios şi capricios, aşa cum poate fi doar cel care ştie că poate avea totul, greu de înţeles, dar dacă este înţeles şi dirijat dezvăluie lumii sufletul nobil şi bogat pe care deseori îl ascunde. Este curios felul în care caracterul lui dificil a găsit înţelegere pe povârnişurile noastre româneşti unde, încă de la primele boabe a avut un raport optim cu agronomul nostru; în faza tânără s-a lăsat ghidat de enologul nostru care cu mare măiestrie a făcut din el vinul preţios care este astăzi.
Vinificare: strugurii, după desprinderea boabelor de pe ciorchine şi după tescuire, rămân în contact cu cojile, în recipiente din oţel inox timp de 4/8 zile. După efectuarea fermentaţiei alcoolice şi malolactice vinul este separat de drojdie şi pus în butoaie (barrique) timp de 12 luni; o afinare în sticlă timp de alte 12 luni completează realiza-rea acestuia.
Vizual : Roşu cireaşă amară cu reflexe rubinii puternice
Nas: Un echilibrist, în vinul tânăr ies la iveală fructele roşii, căpşuni, cireşe iar la ma turitate înving condimentele, de la piper la cuişoare
Gust: Eleganţa şi fineţea preţioaselor miresme fructate şi condimentate umplu pala tul gurii cu senzaţii catifelate şi moi
Asocieri culinare: Se recomandă a fi servit cu brânzeturi moi, mâncăruri cu sosuri cremoase, și bucate din curcan și vițel.