Petit Verdot este un soi foarte vechi şi foarte rar ce poate fi găsit în zone cultivate cu mai cunoscutele soiuri Cabernet sau Merlot. Datorită caracterului sau distinct (aciditate ridicată, taninuri ferme şi arome orientate către condimente mai mult decât către fruct) Petit Verdot este frecvent utilizat în cantităţi mici pentru a condimenta cupajele de vinuri roşii. Credem cu tărie în potenţialul acestui soi în zona Drăgăşani -un mulaj al originii sale distincte şi drept urmare o potrivire perfectă cu filosofia noastră “creativitate naturală”.
Dar Petit Verdot este mult mai pretenţios şi mai dificil de îngrijit în comparaţie cu Cabernet Sauvignon de exemplu. Coacerea este foarte târzie, făcând dificilă obţinerea unei recolte de struguri copţi perfect în fiecare an. Acest lucru ne poate obliga să renunţăm total la recoltă într-un anumit an.
Sunt foarte puţine vinuri pure din Petit Verdot în lumea internaţională a vinului, ceea ce ne face şi mai mândri să oferim cel dintâi şi până acum singurul Petit Verdot din România.
Petit Verdot este acompaniat perfect de beef tartar, rată coaptă, vânat cu pene cum este fazanul, prepeliţă sau paste condimentate, cu roşii. Dacă doriţi să beneficiaţi la maxim de acest vin şi în anii săi tineri, recomandăm aerare extinsă, de cel puţin 2-3 ore.
Roșu vișiniu închis , cu reflexe violacee și limpiditate bună. Arome
intense de fructe (cireșe negre, mure, prune), cu ușoare tente de
fum. Aciditate bună, corp mediu, taninuri tinere, intensitate gustativă, cu un final ușor amărui, de prune afumate. Echilibru intre arome, alcool și taninuri.
Recomandare culinara: Brânzeturi semitari (cașcaval); Gustări românești (chifteluțe, cârnăciori, vinete umplute); Ostropel de pui; Tochitură moldovenească; Deserturi precum papanaș, găluște cu prune;
Crama Bauer, deși o cramă modernă, folosește metode tradiționale de extragere a mustului din struguri pentru a conserva toate aromele terroir-ului. Este și cazul vinului spumant alb Bauer J.O.H.A.N.N.A. Extra Brut. Realizat integral din soiul de struguri Fetească Regală, vinul spumant conține struguri dintr-o viță de vie veche de peste 40 de ani, ceea ce înseamnă că a concentrat în fructele sale toate caracteristicile unice ale zonei Drăgășani. Boabele de struguri sunt culese manual, apoi presate cu tot cu ciorchine pentru a extrage toată aroma pură într-un must declarație pentru terroir-ul ce-l reprezintă. Mustul este ținut timp de 2 zile în butoaie de inox, pentru ca apoi să i se adauge drojdii pline pentru complexitate și profunzime și să fie mutat în butoaie de stejar. Al doilea proces de fermentație are loc în sticlă, expresia fiind păstrată în cramă în condiții optime pentru învechire. Rezultatul este excepțional, un vin spumant cu o mineralitate fină, care aprinde toate simțurile.
Bauer J.O.H.A.N.N.A. Extra Brut este un vin spumant într-o colecție limitată, de doar 1500 de sticle.
Miros: Notele dezvăluie flori sălbatice de câmp și tonuri subtile de trandafir
Gust: Arome predominant fructate, cu o aciditate perfect echilibrată
Spumantele Vintage sunt realizate doar in ani exceptionali, folosind cele mai bune vinuri de baza ale recoltei respective. Maturarea pe drojdie dureaza minimum 3 ani, uneori chiar mai mult, pentru a oferii compexitate, eleganta, senzatii gustative aparte. Astfel, fiecare spumant vintage este si va fi o creatie inimitabila, cu o selectie unica de vinuri in asamblaj si cu o expresie aromatica specifica.
In centrul povestii Carassia se afla regiunea, terroirul si determinarea de a crea ceva de clasa mondiala. Carassia 773 este un omagiu adus locului de origine. An de an, vinurile Carastelec dovedesc ca locul de origine – terroir-ul “efervescent” – este chintesential in realizarea spumantelor de calitate.
Vinificare:
Vinurile spumante sunt produse exclusiv cu metoda traditionala. Intreg procesul de vinificare, incepand cu prima si a doua fermentare, trecand prin degorjare, pana la imbuteliere si etichetare, sunt efectuate in propria crama cu cele mai moderne echipamente.
Carassia 773 Vintage Brut 2018 este un asamblaj din cele doua soiuri spumante traditionale:
Chardonnay – 80%
Pinot Noir – 20%
Cu 10% Chardonnay maturat in stejar si 10% chardonnay fermentat malolactic, apoi maturat timp de trei ani in sticla.
Recolta 2018.
Maturat pe drojdii pentru minimum 3 ani.
Dosage: 11 gr.
Aciditate: 7 gr.
Vintage 2018
A fost cel mai frumos an la podgoriile Carastelec de cand a intrat pe rod via. 2018 a oferit o recolta senzationala din toate punctele de vedere. Un an cu o vara blanda, calduroasa, si o toamna timpurie, care a oferit pinot noir si de asemenea chardonnay cu cararteristici excelente pentru spumante.
Medalii/ Recunoastere:
SILVER – Champagne and Sparkling Wine World Championship 2022.
Vinul rosé Demeter – i.u.s.o. FN/CS, ”un vin numit dorinta” noul membru al familiei Demeter este un vin rose, elegant si fin dar cu fragranta oferita de cele doua soiuri de struguri din care este obtinut, Feteasca neagra si Cabernet sauvignon (75% – 25%) . Dupa desciorchinarea strugurilor, mustul a fost obtinut printr-o presare usoara la presiuni joase astfel incat sa se extraga doar o cantitate mica de pigmenti rezultand un vin cu o nuanta roz-pal. Fermentarea a avut loc in cisterne de inox la o temperatura de aproximativ 15°C pentru a putea obtine un echilibru cat mai bun intre aromele fine fructate si gustul savuros. Dupa fermentare, vinul a fost tinut pe drojdii fine pentru inca doua luni pentru a da consistenta si peristenta, au urmat operatiuni tehnologice specifice pregatirii vinului pentru imbuteliere.
Vinul poate fi consumat ca atare, bine racit sau asociat cu preparate usoare, gustari fine, preparate din peste, fructe de mare sau pasare.
Rosu intens cu arome puternice de fructe mature, un cupaj armonios care ne invaluie cu un gust plin, dens, catifelat. Cele doua soiuri, atat Merlot cat si Feteasca neagra, dau nastere unor vinuri exceptionale dar puse laolalta ne incanta simturile cu arome si gusturi intense nuantate de senzatii de caramel si condimente.
Picote ROSU este un vin rosu sec dar fin si il recomandam a fi consumat altauri de mancaruri cu gust puternic, tocanite sau fripturi din carne rosie sau chiar branzeturi maturate.
1000 de Chipuri Luscan Pinot Noir dezvaluie o aroma de fructe rosii coapte si condimente. Gustul este elegant, echilibrat, cu accente de mure, zmeura si capsuni.
Un vin plin şi catifelat, cu tanini denşi şi bine structuraţi, cu arome de fructe de pădure (cireşe sălbatice şi mure), ciocolată amăruie, esenţă de lemn dulce şi vanilie.
Asocieri culinare: Este însoţitorul perfect pentru cele mai selecte preparate din carne roşie şi vânat.