Terroirul Moldovei favorizează cultivarea viţei de vie şi crearea unor vinurilor ce se remarcă prin arome bogate florale si de fructe, care se reflectă în caracterul proeminet al divinului. Gustul elegant evoluează într-un buchet expresiv catifelat cu nuanțe de flori, vanilie și accente de stejar, ce trece lin într-un postgust memorabil.
Culoare: Auriu chihlimbar.
Miros: Note îmbietoare de alune de pădure, vanilie şi arome exotice de coajă de portocală, peste care se așterne un parfum floral fin.
Gust: Un buchet senzaţional ce combină elegant arome de caise uscate, note lemnoase, tutun, cuisoare şi flori de iris, care conferă o doză de prospeţime.
Finish: Delicat, cu note condimentate şi influenţe lemnoase.
Asociere gastroniomica: Un divin de cea mai bună calitate se savurează de obicei după cină, în calitate de digestiv. Se recomandă a fi consumat la o temperatură mai rece a camerei sau ușor răcit și lăsat să se încălzească în pahar, timp în care buchetul aromatic se va deschide armonios. Se asociază minunat cu un desert pe bază ciocolată și cu cafea.
Date tehnice : La baza divinului stă roada de struguri albi din 2009, preponderent Sauvignon Blanc, Feteasca Regală și Chardonnay, recoltate cu grijă în zona de Centru a Moldovei, Codru.
Vinul este decantat prin distilator cu coloană, în 4 nivele de purificare.
Un vin luminos în nuanţă şi în degustare, Crama Mirceşti Rose îşi extrage esenţa splendidă din cei mai buni struguri Pinot Noir, Fetească Neagră şi Rară Neagră, culeși manual din podgorii situate la o altitudine de 270-310m, în satul Mircesti, mai exact în Ungheni – o zonă cu indicație geografică protejată Codru. Aici, pantele înclinate la 6-12 grade şi îndreptate în direcția sud-est creează microclimatul ideal pentru cele trei soiuri ce-şi lasă amprenta pe acest vin cu nuanţă plăcută de roz pal, care ne mângâie ochiul şi ne invită la o degustare inedită. Până să ajungă însă în sticlă, Crama Mirceşti Rose se maturează “sur lie” în vase de inox, pe o perioadă de 4 luni, proces ce pare să-i evidenţieze şi mai mult latura sălbatică, oferindu-i totodată echilibru. Descoperă-i aceste calităţi, precum şi altele la fel de interesante, în degustări acompaniate culinar de preparate uşoare precum sushi, aperitive, risotto, salate, paste, pizza, brânzeturi, somon sau fructe de mare.
Miros: Note delicate de frăguţe, agrișe și grapefruit, învăluite în parfumul diafan al florilor de cireș.
Gust: Proaspăt, dominat de aroma fină şi plăcută a fructelor sălbatice.
Parte din colecţia Bardul din Mircești a Cramei Mirceşti, Fume Blanc aduce cu el expresivitatea deplină a soiului Sauvignon Blanc, prin struguri culeși din podgorii aflate în inima Moldovei, la o altitudine de 320m, pe pante îndreptate S-E şi înclinație de 6 grade, dar şi printr-o vinificare menită să evidenţieze tot ce-i mai bun în soi. Maturarea se face ”sur lie” timp de 5 luni, în butoaie de salcâm, iar la final, Bardul din Mircești Fume Blanc se dovedeşte a fi o pură desfătare pentru simţurile pasionaţilor de vinuri albe seci, dar şi ale colecţionarilor. Colecţia Bardul din Mircești porneşte tocmai de la filozofia creării unor vinuri de înaltă profunzime, cu bun potențial de învechire la sticlă, adresate celor care ştiu să aprecieze valoarea unui vin bun. Un astfel de vin este cu siguranţă şi Bardul din Mircești Fume Blanc, ideal de savurat la o temperatură de 8-10 grade Celsius în asocieri culinare cu aperitive, pește, fructe de mare sau brânzeturi.
Miros: Note irezistibile de iasomie şi fagure de miere, rotunjite cu accente fructate de pepene galben.
Gust: Corpolent, intens fructat, mai puțin concentrat pe citricele specifice ale unui Sauvignon Blanc şi mai mult înclinat spre nuanţe ierboase.
Crama Mirceşti aduce în atenţia iubitorilor de vin alb o expresie fabuloasă a strugurilor Fetească Albă copţi pe terroir-ul cu totul special din Mircesti, o zonă cu indicație geografică protejată Codru. Aici, podgoriile se situează la o altitudine de 290m, cu pantă de 3 grade şi sunt îndreptate în direcția sud-est, iar soarele mângâie blând strugurii până ce aceştia se coc perfect. Caracteristicile de soi sunt exprimate foarte bine în acest vin alb sec, delicat parfumat, maturat 4 luni “sur lie” în vase de inox, astfel că reperăm accente florale şi citrice splendide.
Se recomandă asocieri culinare cu aperitive, fructe de mare, brânzeturi sau mâncăruri ușor picante şi o răcire prealabilă a vinului înainte de consum, până la 6-8 grade Celsius.
Crama Mirceşti Fetească Albă se poate degusta imediat, pentru că apogeul său de consum a fost atins și are un potențial de învechire de minimum 2 ani.
Miros: Buchet plăcut parfumat, care aduce în prim plan nuanţe de citrice, tei, viţă de vie şi fagure de miere.
Gust: Delicat şi suav, compus din nuanţe citrice şi tonuri fine de miere polifloră.
Crama Mirceşti Fetească Regală ajunge în pahar direct din inima Moldovei, unde este creat exclusiv din struguri selecți de Fetească Regală, copţi la perfecţiune pe terroir-ul din Mirceşti. Vinul redă din plin savoarea indiscutabilă a soiului autohton, care capătă o şi mai mare relevanţă în podgoriile situate pe pante uşor înclinate, la o altitudine de 320m, de aceea se dezvăluie proaspăt, vioi şi deosebit de fin.
Maturarea “sur lie” pe o perioadă de 4 luni, în vase de inox, păstrează şi defineşte excelent aromele varietale de Fetească, sigilând un gust şi un postgust de vis şi astfel, savurat rece,
Crama Mirceşti Fetească Regală devine exact acel vin tânăr, cu parfum floral bine echilibrat, care merge de minune în asocieri culinare cu aperitive sau cu preparate ușoare pe bază de pește sau fructe de mare.
Miros: Buchet predominant floral, care afişează o împletire aromatică armonioasă, de o fineţe aparte.
Gust: Proaspăt şi delicat, definit de arome florale şi atingeri fine de fructe cu miez alb.
Nas: buchet intens, cu arome de trandafir, flori de salcâm și safran, completate cu nuanţe fine de vanilie si citrice.
Gust: intens, mieros și complex cu nuanţe de ananas și citrice. Poseda o aciditate echilibrata si un post-gust proaspat, elegant şi prelung.
Culoare: limpede cristalin, galben pai auriu, cu reflexii verzui.
La Petite Sophie este un cupaj extraordinar de Fetească Regală,Chardonnay şi Riesling din gama Premium Gitana, maturat pe o perioadă de 4 luni în baricuri de 225l.
Sortimentul se adresează în special celor care preferă vinuri complexe şi impunătoare, cu buchet intens.
La Petite Sophie este excelent structurat şi îmbină frumos notele fructate cu cele lemnoase pentru a oferi o experienţă gustativă greu de uitat.
Culinar, vinul se potriveşte cu preparate din fructe de mare, pește și bucate din carne albă, se potriveste perfect cu paste in sosuri albe, supe crema de sparanghel, spanac, etc.
În cei peste 200 de ani de tradiţie, ingredientele divinurilor au rămas aceleaşi: struguri de cea mai bună calitate, lemn de stejar din inima Moldovei şi multă răbdare. În cazul de faţă, a fost nevoie de minimum 15 ani pentru a învechi distilatele ce compun acest sortiment elegant, al cărui buchet radiază pur şi simplu arome care mai de care mai sofisticate. Armonia absolută şi gustul special al sortimentului se datorează măiestriei cu care au fost alese aceste distilate, dar şi maturării în butoaie atent selecţionate pentru proprietăţile deosebite.
Notele degustării:
Miros: Nuanţat şi îmbietor, buchetul etalează note preţioase de ciocolată şi răşini.
Gust: Arome preţioase de migdală, lemn de stejar şi flori uscate, scăldate în ciocolată.
Vinurile spumante Purcari sunt un tribut adus generaţiilor de vinificatori pasionaţi de munca lor, care au creat sortimente inedite timp de aproape două secole. Calităţile casei Purcari se reflectă foarte bine în acest vin spumant alb realizat din soiurile Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Blanc.
Vinul este obţinut prin metoda clasică de fermentare şi învechit în sticlă, timp în care dezvoltă un perlaj fin, elegant şi persistent.
Purcari Cuvee Brut Alb este un vin cu structură frumoasă, care etalează un buchet proaspăt, complex şi bine echilibrat.
Temperatura optimă de servire este de 5 – 7 °C.
Miros: Note proaspete de citrice, la care se adaugă nuanţe florale şi tonuri de pâine prăjită.
Gust: Arome curate şi elegante de fructe cu miez galben, în special piersici, învăluite în accente minerale. Postgust lung, echilibrat.
Vin Pastoral Licoros Rosu Dulce de Desert ( denumire veche Cagor )
Este un etalon al vinurilor de desert. Se produce din soiul Cabernet Sauvignon cultivat in regiunea de Sud a Republicii Moldova, centrul vitivinicol Comrat. Calitatea inalta a strugurilor, tehnologia originala de producere a permis obtinerea unui vin unicat de culoare rubiniu-inchis cu gust plin, catifelat, cu aroma de prune uscate.
Încântătoare vizual, prin culoare cristalină și dansul plin de eleganță al bulelor, această Fetească Regală te inspiră și te atrage în visare cu buchetul său bine echilibrat de arome delicate de fructe exotice dulci și nuanțe florale.
Gustul proaspăt și răcoritor este completat de un final surprinzător de armonios și îndelungat nuanțat de bogate arome de piersici și mango.