Aromă: Sec și subtil, eleganța esențială a aromelor de măr, pere și piersici îl fac un vin ușor de băut, care inspiră să fie gustat.
Aromă: aroma rotunjită cu o aciditate echilibrată îl fac un vin versatil care satisface degustătorul. Postgustul este fructat. Bulele (efervescența) sunt subtile, cremoase, aproape catifelate la gust.
Poate fi privit ca un vin „multitasking” care poate fi băut cu orice ocazie, de la aperitive la deserturi, totuși se asortează bine cu mâncăruri aromate.
DOCG Valdobbiadene
Soi: Glera
Tip: Prosecco Extra Dry / alb
Vinificație: Metoda Conegliano Valdobbiadene
Învechire: 30-40 de zile de învechire pe drojdie în autoclavă
Nero di Troia Pecoranera 2019 de la Cantine Risveglio este un vin surprinzator de carismatic de culoare rosu rubiniu intens cu reflexii violacee in margini, nas expresiv si generos in note de fructe negre de padure coapte (mure, coacaze, afine si cirese) acompaniate de note de condimente (cacao, cafea, vanilie si lemn dulce), cu un gust savuros, fructat si echilibrat, iar in final se resimte rotund si persistent.
Asocieri culinare: preparate din carne rosie la gratar sau in tocane, branzeturi maturate dure si paste cu ragu.
Aspect: O Fetească Regală de o culoare galben-verzui.
Miros: Arome proaspete din zona floral-vegetal. Arome discrete de flori albe, de pere verzi.
Gust: Un vin sec, bine echilibrat, cu aciditate naturală bună. Corpolența este medie plus. Gustul este fructat cu o bună mineralitate. Ușor de băut.
Asociere Culinara: Poate fi asociat foarte bine cu carne de pui, de rață, cu fructe de mare, la platouri cu aperitive. Vinul merge foarte bine cu somon în crustă.
Vivacitatea acestui Sauvignon Blanc este echilibrată de notele subtile și elegante de miere, oferite de învechirea în butoaie de lemn de salcâm (acacia) de 225 de litri, timp de 6 luni. Procedeul de batonaj pe drojdie fină conferă vinului o onctuozitate delicată și un post gust susținut.
Ne mândrim cu acest Aligoté complex, obținut din strugurii celor mai bune plantații, cu arome încântătoare de flori, citrice, vanilie, migdale și o mineralitate expresivă. După macerația la rece și fermentația în tancuri de inox, a urmat batonajul pe drojdie fină și maturarea în butoaie de stejar franțuzesc de 225 litri încă 6 luni. Este un vin cu un foarte bun potențial de învechire.
Vizual: aspect limpede si o frumoasă culoare galben pai.
Olfactiv: un vin complex si intrigant, prezentand atat note citrice si de mere verzi, dar și de flori albe.
Gustativ: reflecta nasul, fiind plin de vioiciune si prospetime, dar in acelasi timp echilibrat. Regasim un mix de citrice, completat de caise albe și note minerale.
Postgustul este fin dar intens, cu note de pomelo bine copt.
Cupajul alb 2023 de la 1000 de Chipuri este un vin care poate fi servit ca atare sau poate insoti preparate cu fructe de mare, din peste sau diferite salate.
Fără urmă de îndoială Sauvignon Blanc și-a găsit o nouă casă în Drăgășani. Si acestui soi i-am dat posibilitatea să-și dezvolte propriul caracter, reprezentând teritoriul și regiunea. Datorită condițiilor climatice, un soi cu coacere relativ timpurie cum este cazul Sauvignonului necesită o grijă și o atenție specială in special in vie, dar și pe parcursul procesului de vinificație. Strugurii au fost culeși în zorii zilei pentru a proteja aromele și aciditatea. Vinul a fost partial fermentat pe bostina si pastratrat prelungit pe drojdii, pentru a adauga structura si complexitate.
Acest Sauvignon Blanc are un potential bun de invechire, castigand in complexitate si calitate in urmatorii 2-3 ani .
Sauvignonul Blanc ‘Bauer’ poate fi servit cu preparate cu o componentă eterală cum ar fi somonul, sosul tartar cu capere și mentă proaspătă, brânză proaspată de capră cu miere de salcâm și nuci.
Acest cupaj conține două soiuri care se completează perfect, corpul puternic, taninos al Cabernet-ului Sauvignon este catifelant de Feteasca Neagră. Cele 12 luni de maturare la baric de a doua folosință întregesc acest cupaj și înnobilează vinul.
Cupaj roșu rubiniu cu aromă intensă de prune uscate, cireșe amare și fructe negre de pădure, cu note de ciocolată, tabac și condimente. Gust plin, rotund cu tanini catifelați și bine integrați, echilibrat și urmat de un post gust remarcabil de lung.
Asocieri culinare: Preparate de carne roșie la cuptor, brânzeturi maturate, deserturi pe bază de ciocolată neagră
Un vin care, după s-a maturat în baricuri de primă și a doua folosință timp de un an, cu un nivel de alcoolul ridicat, dar foarte bine integrat, surprinde organoleptic și structural prin echilibrul său.
Gustul plin, rotund, cu tanini catifelați, urmat de un post gust lung este anunțat de arome de prune uscate, cireșe negre, coacaze și afine.
Recomandari culinare: Preparate de vânat mare la cuptor, brânzeturi maturate.
Este un vin intens și proaspăt, dominat iniţial de arome de flori de soc, care se deschide către parfumuri citrice, cu urme de lemn , vanilie şi flori de salcâm. Gustativ, este exploziv, cu o aciditate perfect echilibrată de corpul bine definit. Savuros, cu un post-gust lung cu atingeri de fructe exotice susținute de notele ușor și elegant baricate.
Asocieri culinare: Poate fi asociat foarte bine cu preparate din pește gras (somn, scrumbie, butterfish) la cuptor cu ierburi aromatice, deserturi cu citrice, platou de brânzeturi și fructe.