Recolta 5 Elemente, 2019, eticheta bordeaux reprezintă o ediție diferită față de combinațiile anterioare ale edițiilor cu care ne-am obișnuit. Vinul a fost maturat timp de 16 luni în baricuri de stejar. S-au produs 2000 de sticle.
Cupajul din această ediție este creat din următoarele soiuri:Shiraz, în capul listei cu 30%. Ceva neobișnuit față de anii precedenți în care domina fie Cabernet Sauvignon fie Merlot. Shiraz este un soi destul de corpolent și echilibrat. E singurul soi roșu care suportă în cupaje mai multe soiuri, până la 13 soiuri într-un singur cupaj. Acesta este definit de un caracter impresionant, condimentat, picant.Rară Neagră 23% – aici soiul românesc oferă o senzație de catifelat, în perfectă armonie cu bărbătosul Shiraz. Carménère 19%– rolul său este de a oferi vinului mai mult fruct și taninuri moi. De asemenea, acesta oferă senzații răcoroase, de mentă verde. Malbec 18% – un soi robust, corpolent care oferă caracter și un echilibru în ceea ce privește aciditatea. Merlot 10% – cel mai mai diplomat soi care împacă orice pretențios.
Catifelat și elegant.5 Elemente 2019, eticheta bordeaux, vinul impresionează prin caracterul său plin, impresionant cu robă de un roșu rubiniu intens. Nasul cucerește prin note de fructe negre dulci, cafea, ciocolată, piper negru măcinat și lemn dulce. Structură plină cu un echilibru privind nivelul de alcool 14% și aciditate medie. Un final fructat și condimentat ,cu un postgust lung.
Un vin grațios ce a fost maturat în butoaie de lemn de stejar timp de 6 luni. Are o culoare galben pai ușor translucid, un buchet expresiv de pepene galben, flori de soc, fructul pasiunii și o tentă de vanilie în aroma și gust. Persistent, complex și cu o structură bogată, acest vin este o adevărată reflecție a elegantei și nobleței în sticlă.
Fiecare vin Incepe cu o poveste.Povestea vinului pe care il aveti in mana este despre acceptarea omului in a se lasa condus de ritmul naturii, pamantului,t impului.
E o bucata din teritoriul nostru pe care dorin sa o impartasim cu voi. Acest vin ne-am dori sa fie un manifest al linistii sufletesti, al prieteniei, al pacii, al oamenilor”diferiti”de noi, al egalitatii, al respiratiei profunde. Mereu trebuie sa ne amintim ca vinul inseamna civilizatie si sa ne bucuram de cel mai frumos drept,dreptul de a fi umani.
DOC – CMD Banat Silagiu
Soi: Cabernet Sauvignon
Tip: rosu / sec
Maturare: 18 luni in baric din stejar frantuzesc
Alcool: 14%
Cantitate: 750 ml
Producator: AGAPE arta&natura
Nota: La achizitia a 6 sticle, acest vin este ambalat in cutie personalizata de lemn.
In 1970,cand a fost plantat soiul Chasselas Blanc ,oamenii au conservat numele acestui plai,Kula,tocmai pentru ca se afla in cel mai inalt punct al dealului de la Silagiu,la 324 metri.Dupa o jumatate de secol,am considerat ca merita sa incercam sa facem un vin monovarietal din acest soi,cu interventii minime atat in vie cat si in crama. Dedicat oamenilor curiosi si sensibili inspre vinurile de Terroir.
O parte din strugurii roșii, separat fermentați și supuși unei scurte macerări, sunt cei care dau vinului acea culoare și acele tonuri specifice, atât de căutate de producătorii de vinuri spumante „clasice”, îmbinând aroma specifică și corpolența.
Procesul atent și riguros de transformare a vinului de bază în spumant timp de 20-30 de zile, la temperaturi joase, are ca rezultat un produs echilibrat, delicat, desăvârșit, de o înaltă eleganță și complexitate.
Caracteristici organoleptice:
Perlaj: foarte fin, cu o transparenta stralucitoare, cu umbre rubinii
Culoare: roz delicat
Buchet: delicat, sugestiv, cu note de fructe proaspete si flori albe
Gust: sec, bine conturat, energic, armonios si parfumat delicat
Vin spumant roz și aromat, perfect pentru deserturi. Se obține din struguri Malvasia Nera și Moscato Bianco, o viță de vie din Marea Mediterană de Est al cărei nume derivă din aroma moscului care îl deosebește. Răspândită în sudul Italiei, această viță de vie a început să se răspândească în nord încă din Evul Mediu. Ambele vii care dau naștere acestui vin spumant sunt cultivate pe proprietatea Val de Brun, din provincia Treviso. Strugurii sunt recoltați noaptea pentru a profita de temperatura scăzută, păstrându-și astfel moștenirea aromatică. Cei mai buni struguri sunt aduși imediat în pivniță și supuși procesului de vinificare care implică criomacerarea pentru a păstra intacte aromele fructate ale strugurilor și o scurtă macerare în contact cu cojile strugurilor Malvasia Nera pentru a transfera culoarea delicată roz. În acest fel, s-a născut un vin spumant de desert care impresionează și prin aspectul său tineresc, demn de numele Fashion.
Un vin spumant fructat și delicat dulce, perfect pentru a încheia o cină cu un desert frumos de ciocolată.
Acest vin spumant dulce s-a născut în proprietatea Astoria, în inima zonei Conegliano Valdobbiadene, un teren cu o istorie a vinului antică și renumită. Acest vin spumant delicat dulce este creat în beciurile cramei Astoria, o realitate importantă ale cărei capodopere prețioase sunt prezente în cele mai bune și mai exclusiviste restaurante și baruri de vin. Solul de cultivare al strugurilor Moscato Bianco, singurul folosit pentru a crea acest vin spumant, este deosebit de bogat în minerale și este eterogen cu prezența argilei, calcarului și scheletului care conferă acele arome și parfumuri tipice. Metoda de cultivare este Sylvoz, cu o densitate cuprinsă între 4000 și 4500 de plante pe hectar. Recolta este manuală spre sfârșitul lunii septembrie, strugurii sunt aduși în pivniță unde boabele sunt presate ușor. Aceasta este urmată de criomacerare și decantare statică a mustului liber și de prima fermentare în butoaie de oțel la o temperatură strict controlată, cu adăugarea de drojdii selectate. Pentru câteva săptămâni vinul este lăsat în contact cu drojdia nobilă. După prima fermentație urmează a doua fermentație în conformitate cu metoda Martinotti Charmat în autoclavă. Procedura de producție se încheie cu stabilitate tartrică și îmbuteliere. Urmează un rafinament suplimentar în sticlă.
Acest vin spumant este perfect ca acompaniament la deserturile delicate. Perfect după masă.
Perlaj: fin, cu bule dense și persistente
Culoare: galben-pai, cu reflexii verzui, strălucitoare
Buchet: parfum specific de Muscat, distinctiv și delicat, cu note de piersică, salvie și cimbru
Strugurii recoltați în podgoriile deluroase sunt presați ușor.
Fermentarea primară a mustului la temperatura de 16/18 ° C este urmată de un proces de spumare la temperatură scăzută pentru a respecta aromele prețioase pe care le putem aprecia în buchetul său floral, într-un gust placut moale și armonios.
Să-l gustăm ca pe un aperitiv, cu aperitive delicate sau în perfectă concordanță cu fructe de mare la grătar.
Strugurii sunt recoltati manual in luna septembrie, dupa care urmeaza strivirea lor slaba si decantarea statica a mustului. Fermentarea primara are loc la 18 °C cu drojdii selectionate autohtone, in recipiente de inox. Vinul nou, astfel obtinut, este pastrat pe drojdiile nobile pentru o luna, apoi este filtrat si turnat in autoclave unde are loc formarea spumei. Al doilea proces de fermentare are loc la 18 °C, timp de 20-25 de zile, cu drojdii selectionate. Urmeaza un alt proces de rafinare pe drojdii pentru alte 5-10 zile. Dupa imbuteliere, vinul este lasat sa se odihneasca in sticla pentru cateva saptamani.
Pentru noi, cei care astazi ne bucuram cand degustam aceasta sticla de vin, poate nu conteaza cine este autorul, cine munceste via, cui a apartinut acel pamant.
In semn de respect am hotarat ca fiecare vin sa poarte numele si chipul persoanei de la care noi am achizitionat acel pamant.