Un vin galben care a căpătat inflexiunile aurii ale trecerii timpului, oferă încredere prin limpiditate și strălucire. Aromele, însă, oscilează între tânăr și matur, de la prospețimi de grapefruit, flori de salcâm ,fân proaspăt în nas la un buchet de sticlă specific pentru un riesling matur, alături de note de vanilie și coajă de pâine. Gustul proaspăt și cremos în același timp, surprinde printr-un echilibru impresionant între aciditate și zahăr, cu note de stafide, miere, gutuie coaptă. Aciditatea încă vie susține elegant ansamblul, promițând o viață încă lungă pentru acest „tânăr veteran”.
Anul 2009 un an oarecum dificil în Dealu Mare, cu îngheț în iarnă, primăvară târzie, furtuni, grindină, călduri în august, ne-a oferit o toamnă frumoasă – a fost un an pentru “profesioniști “. A fost nevoie de multă pricepere și muncă pentru a obține aceste recolte de calitate, dar finalul a meritat.
Temperatură de servire: 11-12°C
Aerisire: 60 min. în sticla desfăcută, 15-30 min. în decantor
Un auriu de miere, care pare să anunțe o vârstă avansată a vinului. Aromele și gustul, însă, trădează doar o maturitate deplină, departe de a treia vârstă – flori de salcâm uscate, gutui, coajă aproape uscată de lămâie, portocală ușor trecută, dar și unt, lemn alb și un buchet de sticlă frumos și indescifrabil, complex ca un parfum îndelung lucrat.
Gustul este și mai tânăr decât aromele, corpul remarcabil fiind punctat cu note vii de grapefruit și pomelo, mere verzi dulci, struguri încă verzi, o aciditate sesizabilă care susține un final lung, ale cărui fructe albe sunt completate de condimente (cuișoare, piper alb).
Anul 2006 a avut o primăvară rece, o vară scurtă și un septembrie ploios și rece. Multe regiuni din sudul României au fost afectate de mucegai și putregai, însă cele tratate la timp au produs vinuri excepționale aromatic, mai ales în cazul vinurilor albe.
Temperatură de servire: 11-12°C
Aerisire: 60 min. în sticla desfăcută, 15-30 min. în decantor
Din recolta unui an deosebit, acest vin rubiniu cu tente granat are un debut sobru, închis, de frunze uscate, stafide, pământ și fum, făcându-l să pară chiar mai matur decât este. Bine aerisit, începe să dezvolte întâi note de condimente lemnoase (scorțișoară, cuișoare), urmate de prună coaptă afumată, magiunuri și compot de cireșe.
Faptul că este un vin care abia a făcut pasul dinspre tinerețe spre maturitate este sesizat abia în gust, unde se regăsește o adevărată explozie de fructe roșii, prune afumate, coacăze roșii și negre, care abia lasă la suprafață notele de cacao, ciocolată neagră, lemn și fum. Corpul, după bogăția de arome din nas, nu se lasă mai prejos și vine să rotunjeasăa ansamblul , aducând note de prună , stafide, gutuie coaptă. Echilibru foarte bun între aciditate și senzația de dulce face ca vinul sa fie foarte agreabil pe final, ajutat și de tanini fini și eleganți.
2008, un an bun, pentru o parte dintre vinurile roșii din sudul României, a fost și un an de pus la încercare răbdarea podgorenilor. După o primăvară un pic întârziată, o vară cu un debut ploios dar fierbinte, un val de căldură a lovit la începutul lui septembrie, dar care nu a durat mult, toamna a fost scurtă . Cei care au avut grijă la modul profesionist au avut recolte cel puțin mulțumitoare.
DOC – CMD Dealu Mare
Cupaj: Merlot, Fetească Neagră
Tip: rosu / sec
Alcool: 14,5%
Cantitate: 750 ml
Temperatură de servire: 13-15°C
Aerisire: 6-8 ore în sticla desfăcută, 45-60 min. în decantor
Roșu granat, cu menisc cărămiziu, acest vin spectaculos a ajuns la maturitate, afișându-și fără reținere personalitatea complexă, nivelurile de arome și jocurile de intensitate. Proaspăt deschis, pare un vin reținut, dominat de lemn afumat, gemuri și magiunuri, însă după contactul cu aerul încep să apară, destul de repede, notele de cireșe negre, dulcețuri, cireșe, prune afumate și chiar note vegetale, de frunze verzi groase.
Gustativ își confirmă complexitatea, evoluând de la note închise către fructe negre și roșii, totul punctat de senzația definitorie a cupajului, o catifelare de pralină de ciocolată neagră învelită în pudră de cacao. Finalul dominat de fructe este armonios îmbrăcat în note condimentate de scorțișoară și piper negru, iar taninurile fine contribuie la amplificarea și prelungirea senzațiilor din postgust.
2007 a fost un an ideal, cu un val de căldură pornit la începutul verii și continuat neîntrerupt, fără excese semnificative, până la 15 septembrie, când a început culesul strugurilor. Un an foarte bun pentru vinurile roșii, dar absolut excepțional pentru cele albe.
Un vin rubiniu pal, cu margini ruginii, ale cărui prime arome duc cu gândul la iodul nucilor verzi. După aerisire apar rapid notele de mure și dulceață de coacăze, cu un fundal de lemn dulce, frunze de fag uscate și pământ, totul condimentat cu ascuțimi de piele tăbăcită și ardei iute uscat. Gustul plin, rotund, debutează cu mieji de nucă din magiun de prune, sâmburi de caisă din dulceață, smochine și cacao. Taninurile fine sunt integrate, dar nu inactive, aducând un plus de tinerețe cupajului.
2006 a fost un an dificil pentru vinurile roșii, cu o primăvară rece, care a amânat înfloritul viilor, și o vară ploioasă, care a împiedicat în multe zone ajungerea la maturitate a unor soiuri. Vinul de față este o dovadă a amplasării deosebite a parcelelor noastre din Ceptura și a calității excepționale a solului, fără de care nu ar fi fost posibilă nașterea unui vin cu o asemenea speranță de viață.
DOC – CMD Dealu Mare
Cupaj: Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră
Tip: rosu / sec
Alcool: 13%
Cantitate: 750 ml
Temperatură de servire: 13-15°C
Aerisire: 6-8 ore în sticla desfăcută, 45-60 min. în decantor
Alături de Merlot, Cabernet Sauvignon reprezintă cu siguranţă cel mai cunoscut soi de struguri roşii din lume, În România a fost introdus după dezastrul provocat de Phylloxera la începutul secolului 20 şi de aceea pe bună dreptate poate fi considerat un soi clasic. Ce este pentru noi însă şi mai imporatant este faptul că în toţi aceşti ani, soiul s-a adaptat la condiţiile climatice. Azi găsim în parcele special selecţionate condiţii perfecte astfel încât Cabernet Sauvignon să îşi arate multiplele valenţe în vinuri distincte, foarte elegante şi expresive, cu o personalitate proprie şi potenţial excelent de învechire. În acest caz răbdarea va fi cu siguranţă răsplătită.
Va invităm să va bucuraţi de acest vin în asociere cu mâncare condimentată, mai intensa in gust: miel, vânat sau roast beef.
O asociere foarte interesantă pentru vegetarieni este Cabernet Bauer cu cartofi copţi, ulei de măsline, usturoi, rozmarin sau legume la grătar (ardei sau vinete)
Pentru a obţine un material perfect copt, strugurii pentru vinurile roşii Bauer sunt întotdeauna culeşi manual şi selectaţi, strugure după strugure, prin recoltări repetate . După desciorchinare, strugurii nu sunt zdrobiţi şi nu se adaugă drojdii selecţionate. Fermentaţia alcoolică are loc în cisterne mici de inox, fără temperatura controlată, “pigeage” fiind făcut manual până la 3 ori pe zi. Vinurile rămân până la 5 săptămâni pe boştină, înainte de presare şi tragere în butoate mici din lemn de stejar. (225 l = barriques). În butoaie se iniţiază fermentaţia malolactica, vinul rămânând apoi în butoi minim 12 luni până la îmbuteliere.
Si acest soi din Franta s-a adaptat foarte bine in Dragasani de peste 100 de ani. Terroir-ul local permite dezvoltarea intensa a caracterului fructuos tipic acestui soi, insotit de taninuri complexe dar nu insistente. Abia dupa minim 12 luni de maturare in baricuri frantuzesti si romanesti se imbuteliaza acest vin. Tratarea strugurilor cu grija in crama si folosirea butoaielor vechi asigura mentinerea elementelor caracteristice soiului si in vinul maturizat.
Langa o carne de vanat sau branzeturi maturizate acest Cabernet dezvaluie toata adancimea si complexitatea lui.
Produs din cei mai buni struguri de Merlot din via Stirbey, culesi si selectionati manual, vinificat cu grija, reducand interventiile tehnice la minim, pastrand caracterul strugurilor din vie, tipic pentru acest soi si pentru terroir-ul din Dragasani. Dupa fermentarea cu drojdii naturale si maceratia pe bostina timp de 6 saptamani, vinul a fost tras in baricuri de stejar romanesc – din care o treime baricuri noi – , invechit pe o perioada de 2 ani si imbuteliat fara filtrare fina.
Rezultatul este un vin elegant si bine echilibrat, cu un buchet de mure si prune coapte, de tonuri de piele, scortisoara si boabe de cafea. Textura de taninuri fine, arome de piper negru si ciocolata amara dau vinului un corp persistent, adanc si lung, dar nu gras: un echilibru perfect intre textura, aciditate si arome. Vinul are un potential ridicat de invechire de minim 8-10 ani. Se recomanda carafare timp de minim o ora.
Acest Sauvignon Blanc provine din clona de calitate superioară din Europa de Vest. Calitățile acestui soi sunt bine cunoscute în toată lumea iar noi credem în potențialul său de a crea un vin bun în zona Drăgășani.
20% din acest vin este fermentat și maturat timp de 6 luni în butoaie de stejar. Restul vinului este fermentat în cisterne de inox cu temperatură controlată.
Culoarea este galben deschis cu reflexii verzui. Acest vin prezintă arome de grapefruit și iarbă proaspătă alături de fructe exotice. Gustul său este puternic cu aciditate înțepătoare și note citrice.
Are un potențial bun de învechire.
A se degusta rece la aproximativ 8 °C. Vă sfătuim să serviți acest vin cu legume la grătar și pui în sosuri cremoase.
Este un vin cu experienta si traditie. Nu pentru orice vin se pot percepe atât de distinct istoria, teritoriul si tehnica de productie. Este produs cu o metoda atât de particulara încât poate fi plasat printre vinurile cele mai curioase si interesante. Vinul Valpolicella sufera în luna ianuarie o refermentare, efectuata pentru cojile de Amarone, din care primeste consistenta si aromele.
Tehnica “Ripasso” se foloseste în mod traditional în Valpolicella, constând în practica de refermentare a vinurilor din acelasi an sau din ani precedenti pe coji fermentate de struguri pentru a produce amarone. În principiu, are scopul de a consolida si a reda robustetea soiului Valpolicella, fructul unei vite-de-vie constituitaobtinând ceea ce a ramas în aceste nobile coji.
Refermentarea are durata de 15/18 zile, vinul Valpolicella astfel îmbogatit capata culoare, structura, arome, tanini si circa 1÷1,5 grade alcoolice în plus fata de vinul original. Dupa separarea completa a vinului din februarie si martie si dupa fermentarea malolactica, vinul este afânat circa 12 luni în butoaie de stejar de Slavonia (80%) si butoaie de stejar francez (20%). Maturarea este completa dupa cel putin 6 luni de pastrare în sticla.
Impresioneaza în special persistenta incredibila, care continua în palat, când se deschide cu toata puterea, într-un buchet cald si elegant.
Tip strugure: Corvina Veronese 75%,Rondinella 20%,Molinara 5%
Note de degustare: fruct matur, dulceata si cirese
Servire: 18°-20°, se desface cu doua ore înainte
Asocieri culinare: vânat, carne la gratar si stufat
Produs în partea de sud a lacului Garda, zona tipica de productie a strugurilor Turbiana. A fost realizat printr-o fermentare a strugurilor la o temperatura controlata de 18-20° C. Produsul se pastreaza pâna în ianuarie, în contact cu drojdiile, în scopul de a-si exprima mai bine potentialul. Vinul este îmbuteliat în luna februarie a anului urmator recoltei.
Gust fin si persistent, prezinta aciditate buna pe palat, cu note minerale combinate. Pentru caracteristicile sale de vita de vie si de teritoriu, în ciuda evolutiei din sticla, poate fi servit chiar si la 2-3 ani de la productie.
Tip strugure: Turbiana 95%, Chardonnay de 5%
Aspect: stralucitor, galben pal, nuante verzui
Note de degustare: floral, fructat intens
Servire: 10°-12°
Asocieri culinare: peste, fructe de mare, mâncaruri delicate
La pretul afisat,se adauga Garantie SGR +0.50 lei!
Aligoté-ul este soiul reprezentativ al podgoriei din Niculițel. Originar din regiunea franceză Burgundia, acest soi de viță de vie apărut la sfârșitul secolului al XVII-lea, prin încrucișarea pe cale naturală între soiurile Gouais Blanc și Pinot Noir.
Acest vin are arome vegetale de iarbă proaspat cosită și pământ reavăn. Gustul de fructe albe coapte și mere verzi este echilibrat de o aciditate naturală ridicată. Pe final, notele de citrice, de pelin și cicoare pe final punctează un vin echilibrat, cu multă prospețime.
Asocieri culinare: Se poate servi cu preparate din pește și fructe de mare, brânzeturi tinere. Este un excelent deschizător de masă, datorită aciditații sale ridicate