Vinurile spumante Purcari sunt un tribut adus generaţiilor de vinificatori pasionaţi de munca lor, care au creat sortimente inedite timp de aproape două secole. Calităţile casei Purcari se reflectă foarte bine în acest vin spumant alb realizat din soiurile Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Blanc.
Vinul este obţinut prin metoda clasică de fermentare şi învechit în sticlă, timp în care dezvoltă un perlaj fin, elegant şi persistent.
Purcari Cuvee Brut Alb este un vin cu structură frumoasă, care etalează un buchet proaspăt, complex şi bine echilibrat.
Temperatura optimă de servire este de 5 – 7 °C.
Miros: Note proaspete de citrice, la care se adaugă nuanţe florale şi tonuri de pâine prăjită.
Gust: Arome curate şi elegante de fructe cu miez galben, în special piersici, învăluite în accente minerale. Postgust lung, echilibrat.
Un vin ales, intens colorat, delicat, cu fructuozitate și o structură de taninuri marcantă și un potențial mare de învechire. Aromele sunt fine, de zmeură proaspătă, afine, piper și scoțișoară. Gustul este intens și persistent.
Se asociaza excelent cu preparate din vanat, frigarui din berbecut si cascavaluri picante.
”Conceptul transparenței, legătura dintre bărbat și femeie, rozul ca o ușurare a lucrurilor de lângă noi – toate aceste lucruri îmi doresc să le regăsiți în acest vin rosé de la Agape artă&natură, căruia nu am dorit să îi dau un nume pentru ca fiecare dintre voi să o poată face după cum simte când o să-l deguste.” – Adalbert Marton
Pentru acest Rośe din Blaufränkisch, strugurii nu au fost presati ci doar lasati sa”sangereze”.Dupa fermentarea alcoolica a fost tinut pe drojdii fine timp de 3 luni cu batonnage.Este un vin care se poate propune atat pentru aperitiv cat si abinat cu mancare.
Josefina, una din nepoatele Ilenei Kripp, o tanara artista talentata in varsta de 12 ani nu are nevoie de aproape nimic pentru a crea opere de arta: niste pietricele, o bucata de lemn, o foaie de hartie, cateva culori – si deja dupa cateva minute ne surprinde cu mai multe creatii.
Astfel intr-o zi am gasit pe masa ei o foaie cu mai multe figuri abstracte, aratand ca fiinte zburatoare colorate.
Am ales una din aceste figuri, similara unei Sanziene dansante, pentru eticheta vinului de Rosé din struguri de Novac, recolta 2022: Soiul de Novac este ca o Diva dintre soiurile de struguri din viile noastre – o Diva pretentioasa, fina si eleganta, imbracata in culori extravagante – ca o opera de arta!
Freschello Extra Dry are o culoare strălucitoare, galben deschis, cu bule fine și destul de persistente, obtinut prin metoda Charmat, din soiul de struguri Garganega, cultivati in zona Veneto.
Aroma este foarte deschisă și aromată, cu nuanțe de flori de salcâm, struguri și puțin piersic galben.
Gustul este fructat, cu nuanțe de caise și nuci. Are o bună claritate și un echilibru bun între aromele de fructe și aciditate Este un spumant clasic, potrivit pentru recepții sau petreceri în grădină.
Se poate servi ca aperitiv sau acompaniat de salate, aperitive sau deserturi.
Freschello Extra Dry are o culoare strălucitoare, rose deschis, cu bule fine și destul de persistente, obtinut prin metoda Charmat, din soiul de struguri Merlot si Raboso, cultivati in zona Veneto. Aroma este ca de vara, plină de note de zmeură și căpșuni cu un ton subtil de grapefruit suculent pe final.
Gustul este ușor, proaspăt, cu o aciditate foarte echilibrata și plăcuta.
Este un spumant clasic, potrivit pentru recepții sau petreceri în grădină.
Se poate servi ca aperitiv sau acompaniat de salate, aperitive sau deserturi.
Un compagnion perfect pentru brânzeturi proaspete grase, paste, pește, raci de râu și chiar sarmale, deoarece aciditatea și prospețimea, caracteristice soiului, îl susțin și recomandă.
Aspect: verzui intens proaspăt, cu reflexii aurii.
Miros: măr verde de vară, citrice și piersici în pârgă.
Gust: prospețime mare, aciditate ridicată, dar în acord perfect cu zaharurile, densitatea și mirosul.
Buchet: eteric, delicat, foarte personal, nota aromatica puternica
Recoltarea are loc manual în septembrie urmată de presare moale cu o scurtă macerare la rece a cojilor și decantare statică a mustului. Fermentarea sa primară are loc în recipiente de oțel la 18/19°C cu drojdii selectate. Vinul nou se tine pe drojdia fine cateva saptamani; următoarea fază este a doua fermentație care durează 20/25 de zile la 18°. Odată terminat, spumantul se păstrează pe drojdie câteva săptămâni. Se trece apoi la stabilitatea tartrica si la imbuteliere.
Buchet: elegant, bine conturat, fructat, cu aromă specifică
Strugurii sunt recoltaţi manual în luna septembrie, când ating echilibrul maxim al proprietăţilor chimice/organoleptice, după care urmează strivirea lor slabă şi decantarea statică a mustului. Fermentarea primară are loc la 18-19 °C cu drojdii selecţionate, în recipiente de inox. Vinul nou, astfel obţinut, este păstrat cu pieliţele strugurilor pentru o lună, apoi este limpezit şi transferat în autoclave, unde se transformă în spumant. A doua fermentaţie are loc la 16-18 °C, întotdeauna cu drojdii selecţionate, timp de 25-30 de zile, după care urmează un alt proces de rafinare a drojdiilor pentru alte câteva zile. După îmbuteliere, vinul este lăsat să se odihnească în sticlă pentru câteva săptămâni.
Un vin care a avut o maceratie peliculara de 5 zile timp in care a pornit fermentatia alcoolica. Dupa cele 5 zile,vinul a fost transferat in butoaie de lemn de 500 litri unde a continuat fermentarea.
Un vin cu caracter puternic. Poate fi savurat proaspat sau de pastrat cu rabdare pentru a descoperi evolutia.
Acest vin este rodul unei pasiuni străvechi, născută din mâinile pricepute ale oamenilor îndrăgostiți de țara lor natală. Obținut din presarea strugurilor nobili crescuți între dealuri și mare, într-un mediu căruia natura i-a dat frumusețe și căldură, acest Nero di Troia este un vin de o mare eleganță și tipicitate.
Podgoria este situată în Borgo Tressanti, în districtul geografic numit Daunia. Solul fiind nisipos, permite dezvoltarea viței de vie în cele mai bune condiții. Apropierea de mare a podgoriilor Podere29 aduce avantaje considerabile, atât pentru tipul de nisip cât și pentru solul extrem de mineral. Recoltarea, efectuată la primele ore ale dimineții, începe între sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie. Fermentarea alcoolică are loc în butoaie din oțel inoxidabil, unde are loc și fermentația malolactică. Procesul de vinificare se finalizează prin rafinarea în butoaie de stejar francez.
De un roșu rubiniu intens, are arome de fructe de pădure negre cu tonuri succesive de cacao, scorțișoară, chimen și ienupăr. La gust este învăluitor, plin, corpolent și tanic pe bună dreptate, cu tonuri catifelate și un final echilibrat și foarte lung.
Vin potrivit pentru alimente bogate în arome, feluri de mâncare condimentate, carne roșie prăjită și la grătar, vânat, brânzeturi și mezeluri. Este indicat să fie defăcut cu cel puțin o oră înainte de servire.
Un cupaj indraznet, din sase soiuri, care ii confera o mare complexitate. Culoare galben pai cu reflexe verzui, strălucitor. Nas exotic, cu note de flori de primăvara, salcâm, primule, menta, mar auriu, ananas, pomelo si vanilie.
Mineralitatea și sapiditatea subliniaza complexitatea sa intriganta, pretandu-se foarte bine invechirii. Gustul este persistent, elegant si invaluitor.
Temperatura de servire recomandata este de 8-10 C. Poate insoti elegant preparate din crustacee, peste sau risotto dar si o tarta cu crema de vanilie sau un cheesecake cu glazura din fructul pasiunii.
DOC – CMD Dealu Mare
Cupaj: Feyeasca Alba, Feteasca Regala, Chardonnay, Aligote,Tamaioasa Romaneasca si Riesling Italian