Petit Matei, la fel ca și bine-cunoscutul Prince Matei, este produsul terroir-ului excepțional din dealurile Zorilor și Teganeanu. Seducător încă din primii ani, este un vin suplu și rotund, cu fructe proaspete, intense și suculente.
Senzațional chiar și din primele clipe după deschidere, puteți să-l aerați într-un decantor timp de 20-30 minute pentru a vă bucura de o experiență superioară.
Aprecierea noastra pentru proiectele umanitare si activitatile caritative ale Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania ne-a inspirat in 2011 sa-i dedicam o editie limitata din crama Stirbey: „Merlot Rezerva – Ordinul de Malta”.
Produs din cei mai buni struguri de Merlot din via Stirbey, culesi si selectionati manual, vinificat cu grija, reducand interventiile tehnice la minim, pastrand caracterul strugurilor din vie, tipic pentru acest soi si pentru terroir-ul din Dragasani. Dupa fermentarea cu drojdii naturale si maceratia pe bostina timp de 6 saptamani, vinul a fost tras in baricuri de stejar romanesc – din care o treime baricuri noi – , invechit pe o perioada de 2 ani si imbuteliat fara filtrare fina.
Rezultatul este un vin elegant si bine echilibrat, cu un buchet de mure si prune coapte, de tonuri de piele, scortisoara si boabe de cafea. Textura de taninuri fine, arome de piper negru si ciocolata amara dau vinului un corp persistent, adanc si lung, dar nu gras: un echilibru perfect intre textura, aciditate si arome. Vinul are un potential ridicat de invechire de minim 8-10 ani. Se recomanda carafare timp de minim o ora.
Cumparand acest vin, sprijiniti proiectele Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania cu o donatie de 10 RON pe sticla.
Soi: Primitivo (Zinfandel) – struguri culeși și selecționați manual
Culoare: roșu-rubiniu intens
Tip: rosu / sec
Miros: elegant și complex, cu parfum vanilat, picant, pe note de prune, fructe de pădure, cireșe coapte, cicocolată neagră
Gust: se distinge prin eleganța rafinată; rotund, cald și deosebit de catifelat, cu o mare bogăție și varietate de arome dominate de prune, gem de fructe de pădure, lichior de cireșe și stejar; textura excelentă se identifică cu terroir-ul; final lung și elegant, în care se păstrează întreaga prospețime a vinului
Lilium Est este cel mai uluitor și intrigant dintre vinurile produse de Tenuta Sant’Antonio, datorită profunzimii parfumului și aromelor sale unice. Este, fără îndoială, un vin de meditație care se bea pe îndelete, pentru a-i putea explora întreaga bogăție.
96+ Puncte Parker: ”Waw, țineți-vă bine! Lilium Est 2008 este conștient de calitatea lui. Își afirmă autoritatea prin arome concentrate și robuste de fructe negre (prune și mure uscate), condimente, gudron, lemn de cedru și fum. Frumusețea vinului vine din intensitatea și din vârsta lui, căci notele terțiare subtile îi completează complexitatea și profunzimea. Struguri lăsați să se stafidească timp de 90 de zile. Această perioadă mai scurtă de deshidratare îi conferă o prospețime mai mare, permițând aromelor evoluate să se facă simțite acum, la mai mult de 10 ani de la recoltare. Vinul este maturat trei ani în butoaie noi de stejar franțuzesc. După Dal Forno, acesta este unul dintre cele mai mari vinuri ale apelațiunii. Au fost făcute numai 5000 de sticle.”
94 Puncte James Suckling: ”Un vin frumos, cu tanini ușor polisați și caracter de alune, ciocolată și fructe de pădure uscate. Are corp mediu spre plin și este un vin foarte bun, cu sfârșit rafinat. De o reală finețe. E fantastic să găsești o Riserva ca aceasta.”
Miros: buchetul se deschide cu note balsamice, aproape ca de iod, datorate tăriei alcoolice impresionante; apoi, ele fac loc aromelor caracteristice de cireșe coapte, prune, fructe de pădure mici, precum și celor picante, de anason, scorțișoară, cardamom, piper negru, vanilie și ghimbir
Gust: sec, cald și catifelat, cu aciditate notabilă, frumoase arome terțiare de cacao, migdale și tutun echilibru minunat și tanini rotunzi; sfârșit foarte persistent
Recomandări gastronomice: carne roșie la grătar cu cărbuni, friptură de vită, fripturi cu sosuri foarte aromate, vânat, brânzeturi tari și maturate. Și, de ce nu, consumat ca atare, alături de prieteni buni.
Perioada optimă de consum: 2019 – 2040
Tip: rosu / sec
Alcool: 16%
Cantitate: 750 ml
Ambalaj: cutie de lemn personalizata
Temperatura de servire: 16-18°C
Producător: Tenuta Sant’ Antonio – Valpolicella, Veneto
AVERESTI este cuvântul-cheie care desemnează nu doar o Busuioacă inconfundabilă și o Fetească Neagră vioaie, ci și unul dintre cele mai rare soiuri autohtone: Zghihara.
Strugurii de Zghihară au triumfat aici și au găsit cea mai bună exprimare: nobilă, dar și năbădăioasă. Aceasta este încă o confirmare că la Averești, prin cultivarea atentă a strugurilor, iau naștere vinuri seducătoare, prin prospețime, intensitate a gustului și calitate a aromelor, care dau standardul de referință al soiului.
Nas intens, vioi, cu note florale. Gust dominat de fructe albe, cu note de citrice și fructe coapte, într-un strat fin, dar prezent, de condimente. Final reconfortant, cu note citrice.
Bine răcit (8-10*C), potrivit la orice oră, perfect pentru vinete cu maioneză, ouă umplute, salate boeuf sau a la rousse, burger sau pulled pork.
Negroamaro al cramei ”La Pruina” are o culoare roșu rubiniu cu reflexe violete. Buchetul de arome este exprimat cu note intense de fructe și condiment, printre care se remarcă coacăze negre și fructe de pădure, lemn dulce și tutun. Inghititura este plina si catifelata, cu un final savuros si persistent.
Însoțitor ideal al primelor feluri elaborate, însoțește excelent carnea la grătar și brânzeturile cu maturare medie.
Nasul eliberează note moi și exotice, cu o notă de litchi și ananas și o notă de migdale. Alte note de citrice sunt percepute la palat, însoțite de arome de lemn de cedru, toate susținute de o mineralitate înțeleaptă. Pe langa structura placut armonioasa si moale, isi datoreaza aroma sa deosebita invechirii in barrique.
Un vin excelent de aperitiv, care se potrivește bine și cu supe și mâncăruri pe bază de pește și carne albă, precum și cu bucătăria asiatică și brânzeturile dulci.
Un vin fructat, de un galben puternic, cu un buchet exotic de litchi, pepene galben, citrice și câteva note de violetă. La gust este foarte moale si plin, armonios si echilibrat; convinge cu un final lung, intens.
Tosone Grillo Sicilia DOC 2021 este un exemplu excelent al soiului de struguri sicilian Grillo. Dacă vă place fructat și plin de viață, vă recomandăm Grillo (numit și Riddu). Grillo strălucește galben auriu în sticlă. Amestecul de arome din fructe locale și exotice variază de la lămâie, mandarină, măr, piersici și pere până la banană și ananas, captivând nasul și palatul.
Note minerale subtile sunt adăugate la palat. Un vin alb proaspăt și armonios, cu corp mediu, care beneficiază și de a fi păstrat în baricuri timp de câteva luni.
Criticul Luca Maroni , care este cunoscut pentru preferința sa pentru vinurile moi, fructate , i-a acordat în mod constant un scor mare de 97 puncte . Pentru un aperitiv, Tosone Grillo Sicilia DOC 2021 este un hit.
Mustoasa de Măderat este un soi vechi autohton, unic în regiunea viticolă Miniș-Măderat, de unde și denumirea lui. Datorită aromelor subtile a fost folosit pentru vin de bază pentru spumante, respectiv pentru vinuri albe ușoare sau în cupaje. Fermentat la temperatura controlată de 12-140C cu drojdii naturale Mustoasa își păstrează aroma caracteristică de floare de viță de vie, mere li pere. Este un vin alb lejer, ușor de băut cu arome florale, fructe albe și un strop de ghimbir. Un vin echilibrat, cu arome elegante, fine cu un postgust de citrice.
DOP / DOC – CMD Minis
Soi: Mustoasa de Maderat
Tip: alb / sec
Alcool: 12 %
Cantitate: 750 ml
Producator: Crama Balla Geza
Poza afisa este cu titlu informativ .Pentru vinurile din 2021 s-au facut usoare modificari (din punct de vedere estetic).
Acest vin este un asamblaj foarte curajos a două vinuri cu caractere diferite, dar care se completează reciproc. Intens colorat, cu arome de fructe dulci și uscate specifice soiului Feteasca Neagră de pe plantațiile pietroase din Păuliș completat cu aromele condimentate a Cabernet Francului și aromele de vanilie și condimente dulci de la maturarea vinului timp de doi ani în butoaie tip barrique de 225 litri. Un vin armonios, corpolent, cu potențial de învechire. Cupajarea are loc cu cca 2-3 luni înainte de îmbuteliere după o prealabilă maturare la butoi.