De când s-a înmulțit atenția acordată cultivării și prelucrării sale, Primitivo di Manduria a oferit emoții din ce în ce mai mari pasionaților de vin din întreaga lume, atât de mult încât a devenit, sub numele de Zinfandel, o trăsătură caracteristică viticulturii californiane. Primitivo Salento IGT este un vin cald și învăluitor, ideal pentru mezeluri și mezeluri și brânzeturi mature.
Struguri / Primitivo di Manduria 100%.
Recolta / Între sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie.
Vinificare /Macerare lungă în rezervoare de oțel și fermentare la temperatură controlată. Următoarele 12 luni de învechire în barrique.
Degustare /Roșu rubiniu intens cu nuanțe violete, nasul este foarte fructat cu o prevalență de fructe roșii precum mure, afine, prune și cacao. In gura este bogat, fructat, cu corp si structura mare.
Ferrari Brut Gran Cuvée Jeroboam 2016 este o etichetă istorică de la Ferrari Cellars și un manifest al uniunii perfecte dintre teritoriul Trentino și strugurii Chardonnay. Linia Gran Cuvée oferă Chardonnay vintage Trentodoc pur, lăsat să se rafine timp de cel puțin cinci ani în sticle de dimensiuni speciale.
Note de degustare: galben pai viu strălucitor. Perlajul este fin și persistent. Buchet proaspăt și intens, cu o notă fructată largă de măr auriu copt, flori albe și un parfum delicat de drojdie, dat de cele 20 de luni de învechire în sticlă. Gust armonios și echilibrat , cu o notă ușoară de fructe coapte și senzații plăcute de crustă de pâine.
Asocieri recomandate: excelent ca aperitiv asociat cu sunca cruda excelenta. De asemenea, notabil la sfârșitul mesei.
Curiozitate: Ieroboam , Mathusalem , Salmanazar și Balthazar își datorează numele unor personaje biblice. De-a lungul timpului, acestea au devenit sinonime cu formatul în sine. Jéroboam este formatul de trei litri, care corespunde la patru sticle de 0,75 litri. Originea numelui datează din Vechiul Testament: Ieroboam a fost de fapt primul rege al Israelului, precum și fondatorul acestuia.
Prima etichetă produsă de Giulio Ferrari la începutul secolului XX este Blanc de Blanc cu un stil inconfundabil care cucerește pentru prospețime și parfum.
Vizual se prezintă cu un galben pai strălucitor și perlaj de persistență considerabilă. Pe nas de mare intensitate. Notele fructate tipice Chardonnay-ului preludiu la note plăcute de crustă de pâine și alune conferite de cele peste 30 de luni de învechire pe drojdie. Gustul este proaspăt și de mare finețe, face înghițirea îmbietoare și satisfăcătoare. Finalul lung oferă note de citrice și senzații minerale.
„ Perlé Bianco” Riserva de la Ferrari provine din cele mai bune crusuri Chardonnay cultivate la altitudine,chintesența stilului Perlé. Seduce prin complexitatea și catifelarea sa rafinată. Acesta provine din selecția atentă a loturilor de Chardonnay, despre care vinificatorii Casei consideră că sunt mai potrivite pentru învechirea îndelungată. Este un Trentodoc Riserva care seduce prin personalitatea sa versatilă, fascinează prin armonie și cucerește prin eleganța sa.
La vedere perlajul, fin si persistent, danseaza intre reflexe aurii. Nasul dezvăluie un buchet de mare complexitate în care ies în evidență note de cedru confiat, dulceață de gutui și senzații florale care sunt preludiul unor întinderi mai complexe de briză de mare și pâine condimentată. La înghițitură prospețimea și aroma se îmbină în perfectă armonie cu o moliciune rafinată care readuce la șederea îndelungată pe drojdie. Persistența gustativă finală este magnifică, dând arome de piper alb și caise deshidratată.
96 Puncte Luca Maroni: Deosebit de elegant și puternic, cu o tipicitate evidentă și minunate arome de fructe roșii coapte, coacăze negre, piper negru și nuci. Impresionant de concentrat și dens, ”dulce” fără a fi greoi. Prospețimea și aciditatea te invită să iei încă o gură. Se remarcă postgustul persistent, echilibrul și structura care-l recomandă pentru învechire.
Soi: Primitivo (Zinfandel) – vițe vechi de peste 60 de ani; struguri cultivați cu metode tradiționale, culeși și selecționați manual, ciorchine cu ciorchine
Culoare: roșu intens cu tente purpurii
Miros: gem de fructe roșii cu adieri de fructe negre
Gust: deosebit de elegant și puternic, cu o tipicitate evidentă; minunate arome de fructe roșii coapte, coacăze negre, piper negru și nuci; impresionant de concentrat și dens, ”dulce” fără a fi greoi; prospețimea și aciditatea te invită să iei încă o gură; se remarcă postgustul persistent, echilibrul și structura care-l recomandă pentru învechire
Recomandări gastronomice: un vin de meditație ideal, dar care merge foarte bine și cu carne roșie, vânat, somon, ton, legume la grătar, brânzeturi maturate (Grana Padano)
Maturat cel puțin 14 luni în butoaie de stejar franțuzesc și american.
Exuberant, debordează de arome de gem de prune și fructe de pădure, coacăze negre, cireșe, dude, cacao și lemn dulce, cu o tentă de vanilie. La gust, e rotund, cald și catifelat, cu arome intense de prune și cireșe ținute în alcool. Structura, aciditatea și fructul sunt perfect integrate, iar postgustul e lung, elegant și aromatic.
Soi: Primitivo (Zinfandel)
Culoare: roșu-rubiniu intens, cu reflexii violet
Miros: exuberant, debordează de arome de gem de prune și fructe de pădure, coacăze negre, cireșe, dude, cacao și lemn dulce
Gust: rotund, cald și catifelat, cu arome intense de prune și cireșe ținute în alcool; structura, aciditatea și fructul sunt perfect integrate; postgust lung, elegant și aromatic
Recomandări gastronomice: excepțional cu preparate picante și orientale, vițel, miel, coaste afumate, fripturi cu coriandru, paste (penne all’arrabbiata, spaghetti alla carbonara, raviolli), carne roșie la grătar, friptură, tocană, brânzeturi maturate
Alcool: 14%
Litraj: 1500 ml
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat cel puțin 8 luni în butoaie de stejar franțuzesc.
97 Puncte Luca Maroni:Caracterul și căldura vinului din Puglia la superlativ! Dacă vă plac vinurile bogate, corpolente și catifelate, acesta e vinul. Parfum vanilat, picant, pe note de prune, fructe de pădure, cireșe coapte, cicocolată neagră. În gură, caracterul picant al soiului se împletește cu complexitatea, textura superbă și intensitatea fructului. Un vin profund și seducător, de o mare prospețime.
Soi: Primitivo (Zinfandel) – struguri culeși și selecționați manual
Culoare: roșu-rubiniu intens
Miros: elegant și complex, cu parfum vanilat, picant, pe note de prune, fructe de pădure, cireșe coapte, cicocolată neagră
Gust: se distinge prin eleganța rafinată; rotund, cald și deosebit de catifelat, cu o mare bogăție și varietate de arome dominate de prune, gem de fructe de pădure, lichior de cireșe și stejar; textura excelentă se identifică cu terroir-ul; final lung și elegant, în care se păstrează întreaga prospețime a vinului
Freschello Extra Dry are o culoare strălucitoare, galben deschis, cu bule fine și destul de persistente, obtinut prin metoda Charmat, din soiul de struguri Garganega, cultivati in zona Veneto.
Aroma este foarte deschisă și aromată, cu nuanțe de flori de salcâm, struguri și puțin piersic galben.
Gustul este fructat, cu nuanțe de caise și nuci. Are o bună claritate și un echilibru bun între aromele de fructe și aciditate Este un spumant clasic, potrivit pentru recepții sau petreceri în grădină.
Se poate servi ca aperitiv sau acompaniat de salate, aperitive sau deserturi.
Freschello Extra Dry are o culoare strălucitoare, rose deschis, cu bule fine și destul de persistente, obtinut prin metoda Charmat, din soiul de struguri Merlot si Raboso, cultivati in zona Veneto. Aroma este ca de vara, plină de note de zmeură și căpșuni cu un ton subtil de grapefruit suculent pe final.
Gustul este ușor, proaspăt, cu o aciditate foarte echilibrata și plăcuta.
Este un spumant clasic, potrivit pentru recepții sau petreceri în grădină.
Se poate servi ca aperitiv sau acompaniat de salate, aperitive sau deserturi.
Buchet: eteric, delicat, foarte personal, nota aromatica puternica
Recoltarea are loc manual în septembrie urmată de presare moale cu o scurtă macerare la rece a cojilor și decantare statică a mustului. Fermentarea sa primară are loc în recipiente de oțel la 18/19°C cu drojdii selectate. Vinul nou se tine pe drojdia fine cateva saptamani; următoarea fază este a doua fermentație care durează 20/25 de zile la 18°. Odată terminat, spumantul se păstrează pe drojdie câteva săptămâni. Se trece apoi la stabilitatea tartrica si la imbuteliere.
Buchet: elegant, bine conturat, fructat, cu aromă specifică
Strugurii sunt recoltaţi manual în luna septembrie, când ating echilibrul maxim al proprietăţilor chimice/organoleptice, după care urmează strivirea lor slabă şi decantarea statică a mustului. Fermentarea primară are loc la 18-19 °C cu drojdii selecţionate, în recipiente de inox. Vinul nou, astfel obţinut, este păstrat cu pieliţele strugurilor pentru o lună, apoi este limpezit şi transferat în autoclave, unde se transformă în spumant. A doua fermentaţie are loc la 16-18 °C, întotdeauna cu drojdii selecţionate, timp de 25-30 de zile, după care urmează un alt proces de rafinare a drojdiilor pentru alte câteva zile. După îmbuteliere, vinul este lăsat să se odihnească în sticlă pentru câteva săptămâni.