Alături de Merlot, Cabernet Sauvignon reprezintă cu siguranţă cel mai cunoscut soi de struguri roşii din lume, În România a fost introdus după dezastrul provocat de Phylloxera la începutul secolului 20 şi de aceea pe bună dreptate poate fi considerat un soi clasic. Ce este pentru noi însă şi mai imporatant este faptul că în toţi aceşti ani, soiul s-a adaptat la condiţiile climatice. Azi găsim în parcele special selecţionate condiţii perfecte astfel încât Cabernet Sauvignon să îşi arate multiplele valenţe în vinuri distincte, foarte elegante şi expresive, cu o personalitate proprie şi potenţial excelent de învechire. În acest caz răbdarea va fi cu siguranţă răsplătită.
Va invităm să va bucuraţi de acest vin în asociere cu mâncare condimentată, mai intensa in gust: miel, vânat sau roast beef.
O asociere foarte interesantă pentru vegetarieni este Cabernet Bauer cu cartofi copţi, ulei de măsline, usturoi, rozmarin sau legume la grătar (ardei sau vinete)
Pentru a obţine un material perfect copt, strugurii pentru vinurile roşii Bauer sunt întotdeauna culeşi manual şi selectaţi, strugure după strugure, prin recoltări repetate . După desciorchinare, strugurii nu sunt zdrobiţi şi nu se adaugă drojdii selecţionate. Fermentaţia alcoolică are loc în cisterne mici de inox, fără temperatura controlată, “pigeage” fiind făcut manual până la 3 ori pe zi. Vinurile rămân până la 5 săptămâni pe boştină, înainte de presare şi tragere în butoate mici din lemn de stejar. (225 l = barriques). În butoaie se iniţiază fermentaţia malolactica, vinul rămânând apoi în butoi minim 12 luni până la îmbuteliere.
Crama Bauer continuă să uimească cu fiecare expresie creată, sfidând normele convenționale pentru a realiza vinuri cu caratere unice. Este și cazul lui Bauer S.V.S., realizat din soiul de struguri Sauvignonasse. Pentru această licoare s-au folosit struguri atent selecționați și recoltați manual dintr-o parcelă cu viță de vie cu o vârstă peste 40 de ani, ce concentrează în seva sa caracteristicile unice ale terroir-ului. Iar Bauer S.V.S. este cu atât mai special cu cât parcela respectivă oferă o producție redusă. Strugurii sunt presați, apoi licoarea obținută este trasă în butoaie de stejar unde are loc fermentația fără adaos de drojdii. Licoarea rămâne în butoaiele de stejar timp de 14 luni, dar depunerile sunt amestecate din când în când, prin procesul numit battonage, pentru a rotunji expresivitatea vinului. Rezultatul este un vin extrem de corpolent, cu un caracter cremos ce dezvăluie note condimentate și de pământ. Aciditatea rotunjită a acestui vin alb sec pune foarte bine în evidență gustul preparatelor pe bază de fructe de mare sau carne albă de pui.
Miros: Notele sunt corpolente și calde, dezvăluind condimente fierbinți și tonuri subtile de portocală
Gust: Aroma este elegantă, cu tușe cremoase de tanin și o aciditate corpolentă, toate subliniate de accente subtile de stejar
Petit Verdot este un soi foarte vechi şi foarte rar ce poate fi găsit în zone cultivate cu mai cunoscutele soiuri Cabernet sau Merlot. Datorită caracterului sau distinct (aciditate ridicată, taninuri ferme şi arome orientate către condimente mai mult decât către fruct) Petit Verdot este frecvent utilizat în cantităţi mici pentru a condimenta cupajele de vinuri roşii. Credem cu tărie în potenţialul acestui soi în zona Drăgăşani -un mulaj al originii sale distincte şi drept urmare o potrivire perfectă cu filosofia noastră “creativitate naturală”.
Dar Petit Verdot este mult mai pretenţios şi mai dificil de îngrijit în comparaţie cu Cabernet Sauvignon de exemplu. Coacerea este foarte târzie, făcând dificilă obţinerea unei recolte de struguri copţi perfect în fiecare an. Acest lucru ne poate obliga să renunţăm total la recoltă într-un anumit an.
Sunt foarte puţine vinuri pure din Petit Verdot în lumea internaţională a vinului, ceea ce ne face şi mai mândri să oferim cel dintâi şi până acum singurul Petit Verdot din România.
Petit Verdot este acompaniat perfect de beef tartar, rată coaptă, vânat cu pene cum este fazanul, prepeliţă sau paste condimentate, cu roşii. Dacă doriţi să beneficiaţi la maxim de acest vin şi în anii săi tineri, recomandăm aerare extinsă, de cel puţin 2-3 ore.
Crama Bauer, deși o cramă modernă, folosește metode tradiționale de extragere a mustului din struguri pentru a conserva toate aromele terroir-ului. Este și cazul vinului spumant alb Bauer J.O.H.A.N.N.A. Extra Brut. Realizat integral din soiul de struguri Fetească Regală, vinul spumant conține struguri dintr-o viță de vie veche de peste 40 de ani, ceea ce înseamnă că a concentrat în fructele sale toate caracteristicile unice ale zonei Drăgășani. Boabele de struguri sunt culese manual, apoi presate cu tot cu ciorchine pentru a extrage toată aroma pură într-un must declarație pentru terroir-ul ce-l reprezintă. Mustul este ținut timp de 2 zile în butoaie de inox, pentru ca apoi să i se adauge drojdii pline pentru complexitate și profunzime și să fie mutat în butoaie de stejar. Al doilea proces de fermentație are loc în sticlă, expresia fiind păstrată în cramă în condiții optime pentru învechire. Rezultatul este excepțional, un vin spumant cu o mineralitate fină, care aprinde toate simțurile.
Bauer J.O.H.A.N.N.A. Extra Brut este un vin spumant într-o colecție limitată, de doar 1500 de sticle.
Miros: Notele dezvăluie flori sălbatice de câmp și tonuri subtile de trandafir
Gust: Arome predominant fructate, cu o aciditate perfect echilibrată
Culoare: Galben pai
Soi: Feteasca Regala
Vie veche: 45 ani
Tip: spumant / extra brut / metoda traditionala
Maturare:8 luni fermentare si maturare in budane de stejar de 1000 litri si 63 luni a doua fermentatie si maturare in sticla.
Alături de Merlot, Cabernet Sauvignon reprezintă cu siguranţă cel mai cunoscut soi de struguri roşii din lume, În România a fost introdus după dezastrul provocat de Phylloxera la începutul secolului 20 şi de aceea pe bună dreptate poate fi considerat un soi clasic. Ce este pentru noi însă şi mai imporatant este faptul că în toţi aceşti ani, soiul s-a adaptat la condiţiile climatice. Azi găsim în parcele special selecţionate condiţii perfecte astfel încât Cabernet Sauvignon să îşi arate multiplele valenţe în vinuri distincte, foarte elegante şi expresive, cu o personalitate proprie şi potenţial excelent de învechire. În acest caz răbdarea va fi cu siguranţă răsplătită.
Va invităm să va bucuraţi de acest vin în asociere cu mâncare condimentată, mai intensa in gust: miel, vânat sau roast beef.
O asociere foarte interesantă pentru vegetarieni este Cabernet Bauer cu cartofi copţi, ulei de măsline, usturoi, rozmarin sau legume la grătar (ardei sau vinete)
Pentru a obţine un material perfect copt, strugurii pentru vinurile roşii Bauer sunt întotdeauna culeşi manual şi selectaţi, strugure după strugure, prin recoltări repetate . După desciorchinare, strugurii nu sunt zdrobiţi şi nu se adaugă drojdii selecţionate. Fermentaţia alcoolică are loc în cisterne mici de inox, fără temperatura controlată, “pigeage” fiind făcut manual până la 3 ori pe zi. Vinurile rămân până la 5 săptămâni pe boştină, înainte de presare şi tragere în butoate mici din lemn de stejar. (225 l = barriques). În butoaie se iniţiază fermentaţia malolactica, vinul rămânând apoi în butoi minim 12 luni până la îmbuteliere.
Fără urmă de îndoială Sauvignon Blanc și-a găsit o nouă casă în Drăgășani. Si acestui soi i-am dat posibilitatea să-și dezvolte propriul caracter, reprezentând teritoriul și regiunea. Datorită condițiilor climatice, un soi cu coacere relativ timpurie cum este cazul Sauvignonului necesită o grijă și o atenție specială in special in vie, dar și pe parcursul procesului de vinificație. Strugurii au fost culeși în zorii zilei pentru a proteja aromele și aciditatea. Vinul a fost partial fermentat pe bostina si pastratrat prelungit pe drojdii, pentru a adauga structura si complexitate.
Acest Sauvignon Blanc are un potential bun de invechire, castigand in complexitate si calitate in urmatorii 2-3 ani .
Sauvignonul Blanc ‘Bauer’ poate fi servit cu preparate cu o componentă eterală cum ar fi somonul, sosul tartar cu capere și mentă proaspătă, brânză proaspată de capră cu miere de salcâm și nuci.
La Crama Bauer, soiul Cabernet Franc este pe deplin înțeles, îngrijit şi fructificat pentru a-şi păstra expresia, semnătura și aromele intacte. Strugurii culeşi din terroir-ul excepțional Dealu Mare dau naştere unui vin monovarietal extraordinar, care îşi dezvăluie calităţile de soi pe toată durata degustării, de la culoarea splendidă, la buchetul imaculat, la gustul intens aromat şi în final, la postgustul catifelat, care încununează întreaga experienţă. Pentru a crea un vin excepţional, fiecare etapă a vinificării este realizată atent, iar Crama Bauer dovedeşte încă o dată că vinurile contemporane intens aromate reprezintă una dintre specialităţile sale.
Notele degustării:
Miros: Note intens parfumate, care combină elegant nuanţe fructate şi condimente.
Gust: Rotund, intens fructat, cu accente de cireşe negre, lemn şi condimente fine.
Crama Bauer este recunoscută pentru vinurile sale din parcele reduse, ce concentrează toate caracteristicile soiului, dar și datorită faptului că produce expresii din soiuri de struguri mai puțin cunoscute sau rare. Un brand ce sfidează convenționalul, crama Bauer este autoarea multor vinuri statement, așa cum este și Bauer Rose. Această licoare este realizată din soiul Negru de Drăgășani, struguri care sunt atent selecționați și culeși manual, presați cu întregul ciorchine, ca apoi să treacă printr-un proces de fermentație în cisterne de inox, la temperaturi controlate. Licoarea obținută este apoi păstrată pe drojdii fine timp de minim 6 luni, pentru a-i potența caracteristicile și ulterior filtrată înainte de îmbuteliere. Rezultatul este un vin cu caracter unic, realizat în ediție limitată de câteva mii de sticle, ale cărui arome tonice încântă toate simţurile odată cu tonuri îmbietoare de fructe roșii și citrice.
Notele degustării:
Miros: Buchet proaspăt, tonic, unde regăsim note fructate de zmeură, rodie și grapefruit, împletite cu tonuri florale delicate
Gust: Aroma dezvăluie o aciditate intensă, excepțional de tonică, cu tușe de măr verde, merișor și grapefruit, dar și accente florale
Rădăcinile acestui soi străvechi pot fi identificate în regiunea noastră de peste 2000 de ani. Cu toate acestea, până în 2003 Crâmpoșia a fost considerat doar un alt soi simplu de struguri țărănești fără potențial real de a deveni un vin nobil. În timpul lungii sale istorii s-a adaptat perfect la condițiile climatice continentale, dure, din zona Drăgășaniului.
Recolta actuală, 2021, evidențiază încă o dată marele potențial al acestui soi, în special în combinație cu vii mature și producție limitată. Deși un an mai degrabă provocator și cu siguranță și datorită unor oameni experimentați, care s-au dedicat viilor pe tot parcursul anului, a fost posibil să culegem struguri perfect sănătoși cu un echilibru superb între aciditate, zahăr și coacere sănătoasă. După 24 ore de macerere pe coajă la rece, fermentație în cisterne de inox fără drojdii selecționate și 6 luni pe drojdii, rezultatul este un vin cu un caracter distinct și o expresie nealterată a terroir-ului din care face parte. Deși este acum foarte expresiv, mai mult timp de maturare în sticlă va aduce beneficii celor care au răbdare. Pentru cei care nu mai pot aștepta sau sunt prea curioși, recomandăm aerarea vinului sau dublă decantare pentru cel puțîn o ora, în frigider, înainte de consum (acceași recomandare ca și anul trecut, potențial de învechire 10 ani + )
Recomandări de asociere: Savurați acest vin lângă o porție de fructe de mare picante, sushi sau sahimi, pate rece sau lângă o tartă de fructe
Feteasca Neagra un vin elegant cu aroma inconfundabila de prune uscate,stafide negre si scortisoara.In gust este corpolent cu aciditate medie,taninuri fine,arome de fructe rosii si o dulceata fina pe final.
Asocieri culinare:preparate din carne de porc,pastrama de miel, branzeturi maturate.
Temperatura de servire:16-18
Soi: Feteasca Neagra
Alcool: 14,5 %
Cantitate: 750 ml
Tip: rosu / sec
Producator: Crama Bauer