Jiana, noul rose memorabil al Cramei Oprişor, împleteşte contraste şi sinergii. Intensităţii rafinate a rozului-pal i se adaugă prospeţimea aromelor îmbietoare de cireşe albe, piersici şi mango. Aciditatea potrivită, bine integrată într-o structură elegantă, uşor cremoasă, cu senzaţii retronazale de cireşe de mai, condimente şi vanilie, alcoolul moderat şi finişul prelung fac din acest vin un companion perfect pentru orice zi de vară.
Asociere gastronomica: Preparate cu fructe de mare
MIROS: Vinul făcut 100% din Sauvignon Blanc recoltat din via proprie, dezvăluie arome placute de citrice și note de flori de soc. Aromele sunt simple și directe care cuceresc de la prima înghițitură.
GUST: Gustativ este un vin sec, cu un atac de aciditate bună ce invigoreaza palatul stimulând apetitul. În gust apar aceleași fructe cu tonuri de citrice și cu o ușoară amareala tonică în post gust.
ASOCIERE CULINARĂ: Potrivit pentru deschiderea mesei. Poate fi servit înainte de cină cu cocktailuri de creveți, salată Caesar, calmari bine prăjiți, avocado, dar merge foarte bine și cu bucatele orientale (mâncare chinezească, mâncarea indiană, sushi, stridiile, salatele de crabi).
MIROS: Arome proaspete de citrice, mere galbene dar și note de fructe tropicale.
GUST: Un vin sec ce se simte rotund și bine echilibrat. Un vin gastronomic, cu corpolență medie spre superior datorită conținutului de alcool, aciditat și extractului sec. Gustul este fructat cu note de piersice și pere coapte, cu o prospețime bună susținută de mineralitate. Un Chardonnay cu un post gust mediu plus și savuros.
ASOCIERE CULINARĂ: Poate fi asociat foarte bine cu preparate din carne de pui, de rață etc. Acompaniază foarte bine și bucatele de patiserie placinte cu brânză, tartele cu legume, fructe de mare.
Arome complexe, de prune, chiar magiun și compot de vișine în prim plan, dar și cu nuanțe fine de fum în fundal. Gust cu note rustice, ca al oricărui strugure roșu crescut în zone mai reci, dominat de fructe roșii de pădure și cireșe negre. Mirosul ușor de piper alb – caracteristic vinurilor roșii obținute în zone de altitudine.
Servire: Ușor răcit (12-14*C), bun de asortat cu cărnuri picante, proțapuri, preparate de zahana, coaste de porc.
Nativus Aligote impresionează prin mineralitatea ridicată și aromele ierboase. Are note de agrișe, mere verzi, citrice și un final lung, mieros, cu gust de piersici coapte. Asta face din Nativus Aligote un vin proaspăt și răcoritor, chiar vibrant.
Servire: Bine răcit (8-10*C), bun de asortat cu carne de vânat, pește și fructe de mare.
Arome complexe de flori de salcâm, cu ușoare nuanțe de lemn de stejar, ce completează gustul amplu, elegant, potențat de componenta baricată a vinului. Aciditatea este una nu prea ridicată, medie, dovada că strugurii au fost recoltați la maturitatea deplină. Tușele finale sunt asemeni unor unduiri untoase care îmbracă într-un mod plăcut bolta palatină.
Bine răcit (8-10*C), alături de carne de porc, vită și mâncăruri picante.
Gust: Vioi, proaspăt și fructat, cu nuanțe ușoare de măcriș și cu un postgust mineral.
Nas: Arome plăcute, dar discrete, de mere verzi, lime și agrișe.
Culoare: Galben-pai.
Servirea: Recomandăm servirea vinului la o temperatură de 8 – 10 ˚C alături de carne albă de pasăre, de preferĭnță potârniche sau pește.
Definirea stilului pentru vinurile NATIV de Averești este rezultatul unei munci minuțioase, al selecției precise a microterroir-ului si parcelelor, si la variate si moderne tehnici de vinificație.
Acest vin de colecție a fost creat din struguri ajunsi la maturitate deplina, dupa acumularea în mod natural a unui conținut generos de zahăr. Strugurii au fost sortați manual, apoi au urmat calea către obținerea mustului prin presare usoara, licoarea fiind lăsată să fermenteze pe pielițe timp de 24 de ore.
Legenda spune ca acesta era soiul preferat de catre zeitati, fiind folosit si ca moneda de schimb.
Tămâioasa Românească, servită în paharul potrivit, redă culoarea dogoritoare a soarelui printre rândurile viței de vie de pe Dealul Tiganului.
Note de degustare:
Cu o culoare galben verzui cu ușoare reflexii aurii, este un vin extraxtiv având arome florale intense de salcâm, miere de tei, flori de soc și fructul pasiunii.
Acest vin corpulent cu aciditate proaspata, cu gust deosebit, fructuos și floral ne ofera o tusa discreta de grapefruit și un final foarte lung și bogat în același timp.
Direct si prietenos, un vin amical, bun pentru orice ocazie.
Recomandari Culinare:
Este partenerul ideal pentru preparate precum doradă la cuptor sau chifteluțe de pui sau de curcan în sos de smântână. Se potrivește foarte bine cu fructele de mare, branzeturile rafinate usor sarate, cu mâncare asiatică sau paste cu sos alb.
Pentru o experiență gustativă deplină, recomandăm servirea vinului la o temperatură de 8 – 12°C.
Feteasca Regală de la Domeniile Mitroi este un vin sec, neted și structurat optim. Oferind o culoare galben pai cu reflexe aurii, acest vin este corpolent dar plăcut moale pe palat. Aromele de citrice ușoare și florile delicate sunt completate de indicii de mere verzi și pere, ce se încheie cu un final încântător de lung.
Rieslingul este prezentul și viitorul Domeniului Mitroi: este echilibrat, complex, structurat și persistent. O mare interpretare a potențialului dintr-o viță simbolică a teritoriului dobrogean, exprimată într-un vin alb perfect pentru fiecare ocazie.
Deși se apropie de aniversarea unui secol de când a fost descoperită și omologată, Feteasca Regală nu este încă pe deplin cunoscută. S-a crezut multă vreme că părinții săi sunt Feteasca Albă și Grasă, însă studii recente au infirmat această ipoteză. La Segarcea, am crescut acești struguri pe o suprafață de 3 hectare, timp de 15 ani, până când am descoperit întregul potențial al soiului. Mustul a fost extras la presiuni mici și limpezit natural, la rece. După o fermentare lungă, la temperatură controlată, a urmat maturarea pe drojdii fine, timp de minim 3 luni, cu batonnage periodic. A rezultat un vin elegant și expresiv, cu note de piersică și turtă dulce.
Strugure-simbol al Segarcei, Tămâioasa Roză este un descendent al familiei Muscat-urilor, adaptat la pământul Olteniei. Acest soi a fost consacrat pe piață în varianta demidulce, fără a înceta însă să experimentăm, descoperindu-i noi valențe. Această variantă de vin sec a fost produsă din struguri selecționați. A rezultat un vin tânăr, cu arome complexe care amintesc de trandafiri și fructe roșii tinere.
Temperaturare recomandată de servire: 11ºC – 13ºC.