Crama Oprișor a ales să pună împreună trei recolte memorabile, de vinotecă, din celebra SMERENIE, anii 2016, 2017 și 2018, într-o casetă de colecție aparte denumită TRIUNGHIUL SMERENIEI.
Această ediție unică și irepetabilă are doar 728 de cutii.
Smerenie a parcurs un drum invers, de la nume si idee, la lichidul inchis in sticla. Un tribut adus sufletului nemuritor si credintei nesmintite. Vinul este un cupaj exotic de Shiraz, Pinot Noir si Dornfelder. Toate elementele sale se afla in armonie.
Culoare intensa, nas complex si ademenitor, cu arome de visine supracoapte, cacao, cafea, vanilie si scortisoara si tanini bine conturati.
Gustul lasa loc fructelor negre, prune afumate, smochine si ciocolata.
Postgustul este lung si condimentat, cu note de vanilie, cacao si piper negru.
Cupaj rosu sec cu indicatie geografica Dealurile Olteniei, creat de Liviu Grigorica din Shiraz, Pinot Noir si Dornfelder, vinificate de Veronica Gheorghiu.
Smerenie a parcurs un drum invers, de la nume si idee, la lichidul inchis in sticla. Un tribut adus sufletului nemuritor si credintei nesmintite. Vinul este un cupaj exotic de Shiraz, Pinot Noir si Dornfelder. Toate elementele sale se afla in armonie.
Culoare intensa, nas complex si ademenitor, cu arome de visine supracoapte, cacao, cafea, vanilie si scortisoara si tanini bine conturati.
Gustul lasa loc fructelor negre, prune afumate, smochine si ciocolata.
Postgustul este lung si condimentat, cu note de vanilie, cacao si piper negru.
Cupaj rosu sec cu indicatie geografica Dealurile Olteniei, creat de Liviu Grigorica din Shiraz, Pinot Noir si Dornfelder, vinificate de Veronica Gheorghiu.
Vin alb desert. Acest vin dulce natural face parte din grupul Qualitätswein mit Prädikat ( clasificare germană de vinuri de calitate , de asemenea, numit ca ” vinurile de gheață ” ) . Acest vin extraordinar e preparat după o tehnologie specială din struguri albi inghetati pe vița de vie , la temperatura de -6 … -10С.
Vinul e echilibrat în mod ideal și surprinde cu arome bogate de fructe exotice si miere pe cerul gurii , cu multe nuanțe bogate.
Bine răcit, vinul se poate servi ca un desert bun. Cantitatea acestor vinuri nobile este limitată, deoarece producere lor nu este posibilă in fiecare an.
Un vin cu trasaturi nobile chiar incepand cu aspectul sau. La doi ani de maturare in butoi francez si romanesc in raport 75:25, si-a pastrat culoarea de un rosu mai mult spre intens, decat spre mediu, cu nuante usor caramizii, dar care oricum subliniaza aspectul “viu” al acestei culori. Buchetul bogat, cu note de marmelada din mix de fructi si pomusoare rosii, vanilie, ciocolata si cafea, usor condimentat.
Gustul plin, intens, “cald”, bine structurat, cu tanine matasoase si postgust lung, desavarsit. Lemnul perfect integrat, dar lasa in evidenta potentialul vinului si caracterul sau nobil.
Se completeaza bine cu un platou de cascaval condimentat, dar e si perfect alaturi de carne de miel sau vitel, pregatita la gratar.
Un vin cu arome foarte intense de fructe și pomușoare negre zemoase și condimente în același timp. Gustul este mediu spre plin, suplu și mătăsos ca textură, cu tanine perfect integrate și nuanțe de stejar nobil. Fructuozitatea pură, dar bogată redau vinului un postgust lung și memorabil.
Vin roșu delicat, de-o nuanță vibrantă care transmite lejeritatea și prospețimea de care dispune Rara Neagră. Aromatic, plin de fructe roșii coapte precum coacăza, merișoare, vișină, note subtile de rodie care ulterior evoluează în dude coapte, afine și condiment. În gust predomină vișine proaspăt culese, coarne, coacăză roșie și coaja de rodie. Dezvoltă note delicate de mure și ușor cireșe amare spre final. Postgust fin, fructat cu tentă de lemn dulce.
Strugurii folosiți la producerea acestui vin au fost crescuți și recoltați la mica gospodărie a familiei Terzi, podgoria, de doar 1,7 hectare, aflându-se în apropiere de satul Gaidar, Ceadâr-Lunga, în inima Bugeacului.
Note organoleptice:
Am încercat, de fapt, sa creăm un vin din stuguri autohtoni, care să nu fie “prins in mainstream-ul” de Fetească Regală în stil superparfum și prognoza de viață de un an.
Excluderea completa a macerării pe pielită și a oricăror tratări enzimatice, cât și folosirea levurilor neutre aromatic la fermentare, ne-au permis să obținem un vin cu profil aromatic de soi foarte subtil și elegant. Pară galbenă în combinație cu nuanțe de flori de soc și salcâm, alaturi de o prospețime vibrantă și gust structurat. O altă viziune de vinificare a autohtonului Fetească Regală, cu accent pe textura gustului, corp și perspectivă bună de evoluție în urmatorii 3-4 ani in sticlă.
Vinificarea:
Culesul: 100% recoltă manuală selectivă, în lădițe de 10 kg.
Fermentarea:
Strugurii inițial au fost prerăciți până la 0゜C și încărcați în presă direct, fără desciorchinare, pentru o presare mult mai delicată și minimizarea intervenției la etapa de obținere a mustului. Fermentat în vase din inox, la temperaturi coborâte de 12 – 13゜C cu mix de levuri indigene și selective.
Maturarea:
90% din vin, în vas din inox, 6 luni în contact cu sedimentul
de drojdie fin, cu batonnage și monitorizare grijulie a evoluției,
pentru ai reda textură cremoasă și plinețe a gustului.10% din vin maturat 5 luni în butoi de stejar francez de a doua turnare și cu fermentarea malo-lactică petrecută.
Purcari Cuvee Brut Rose este un vin spumant sofisticat, produs prin metoda clasică de fermentare din struguri Chardonnay şi Pinot Noir şi învechit în sticlă. Vinul este frumos structurat, prezintă un gust complex şi echilibrat şi se mândreşte cu un perlaj fin, persistent.
Purcari Cuvee Brut Rose este un spumant elegant, care păstrează însă o prospeţime prietenoasă.
Vinul poate fi savurat ca aperitiv sau alături de preparate uşoare pe bază de peşte, carne albă şi deserturi cu fructe.
Temperatura optimă de servire este de 5 – 7 °C.
Miros: Buchetul etalează în special note florale, la care se adaugă accente de coacăze negre şi produse de patiserie.
Gust: Arome captivante de cireşe amare, merişoare şi foietaj cu fructe.
Postgustul este lung, dulce-acrişor, puţin vanilat.
Acest vin petiant este produs dintr-o plantatie de vita de vie cu o varsta de peste 60 ani ce a fost adusa din nou la viata. Faptul ca am recuperat plantatiane face mandri si am dorit sa va delectam cu un vin petiant,fermentat in sticla,o poveste despre timp,despre teritoriul de unde provine si despre prietenia dintre noi si natura.
Vin alb sec, produs din struguri de origine autohtonă VIORICA, recoltați din zona centrală a Moldovei. Un vin cu o culoare elegantă galben-pai cu reflexii aurii, nas foarte bogat, parfumat, se găsesc arome de busuioc, lemon grass, citrice.
Gustul este proaspăt și echilibrat iar post-gustul ușor acid, persistent și proaspăt.
Recomandăm asocierea acestui vin cu fructe de mare, pește copt sau pe grill cât și cu salate mediteraneene.
PINOT NOIR – 2019, vin roșu sec, produs din struguri selecți de soiul Pinot Noir, recoltaţi din zona de sud a Moldovei. Are o culoare vie de rodie, ce sclipește frumos în pahar.
Vinul a fost maturat timp de 5 luni în butoaie de origine franceză. În aromă descoperim un pas profund, de fucte roșii, cireșe negre, arome pământoase plăcute bine exprimate.
Pe palat veți regăsi prune, fructe de toamnă, taninuri fini și bine integrați, cu o aciditate suculentă, finalul este lung iar vinul excepțional !
Se asociază foarte bine cu carne crud zvântată, cașcavaluri moi.